Motion till riksdagen
2016/17:3542
av Mikael Jansson m.fl. (SD)

med anledning av skr. 2016/17:42 Riksrevisionens rapport om informationssäkerhetsarbete på nio myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppföljning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) utbildningar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta fram en sammanställd bild av kostnaderna för informationssäkerhet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skapandet av ett it-försvar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Frågan om informationssäkerhet kan inte enbart ses begränsad till de myndigheter som har granskats av Riksrevisionen i det här sammanhanget. Sverigedemokraterna har i samband med att dessa frågor har diskuterats i andra sammanhang framfört flera förslag som vi menar skulle kunna förstärka it-säkerheten i vid mening och ett direkt förslag om att skapa ett organisatoriskt sammanhållet it-försvar. I begreppet hybridkrigföring ingår också informationssäkerhet, varför man måste betrakta det här som en del av den svenska samhällsberedskapen. För det första så behöver man upprätta en lista över de myndigheter och verk som är särskilt känsliga för hybridkrigföring och sabotage samt där sådana intrång skulle vara skadliga för samhällets funktion såväl i fred som i krig. Dessa känsliga myndigheter behöver ges tillgång till en standardplattfrom med såväl hårdvara som mjukvara som är särskilt utformad för att klara av denna typ av attacker, vilket betyder att hård- respektive mjukvara som finns tillgänglig på den öppna marknaden genom normala upphandlingar av programlicenser kanske inte är lämplig för uppgiften.

I skrivelsen framför regeringen som svar på Riksrevisionens kritik att det inte går att få fram en sammanställd bild av kostnaderna för informationssäkerhet. Vi delar inte den bedömning som regeringen gör eftersom något konkret hinder för detta inte förefaller vara för handen. Det finns anledning att befara att regeringens resonemang mer bottnar i att en sådan sammanställd bild skulle påvisa konkreta behov av anslagsökningar, vilket knappast i sig kan sägas utgöra ett tillräckligt skäl för att inte tillse att en sammanställd bild av kostnadsläget tas fram.

Det anges på annan plats i skrivelsen att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomför utbildningar för att komma till rätta med bristerna i informationssäkerhet. Det är gott och väl, men enbart utbildning är inte tillräckligt utan naturligtvis måste myndigheten också följa upp sina utbildningar och kontrollera att den utbildning som har genomförts också leder till verkliga förbättringar. Detta bör riksdagen ge till känna som sin mening.

 

 

Mikael Jansson (SD)

 

Roger Richtoff (SD)

Jeff Ahl (SD)