Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den föreslagna hälso- och sjukvårdslagen bör kompletteras med att hälso- och sjukvården ska främja hälsa samt förebygga ohälsa och tillkännager detta för regeringen.
Regeringen föreslår i proposition 2016/17:43 en uppdatering av hälso- och sjukvårdslagen från 1982. Uppdateringarna innehåller i huvudsak språkliga korrigeringar och uppdateringar men också en del politiska justeringar. Lagen har sammanlagt uppdaterats vid ett 80-tal tillfällen och det föreligger därför ett behov av ett samlat grepp och en helhetsöversyn, något som alltså resulterat i en uppdatering av lagen i sin helhet. Förslaget innehåller endast ett litet antal förtydliganden och ändringar i sak. Vänsterpartiet motsätter sig inte detta.
Vänsterpartiet, och flera av remissinstanserna, beklagar att propositionen inte beaktar det förebyggande arbetet och det systematiska arbetet med jämlik hälsa och främjandet av hälsa. Statens folkhälsoinstitut skriver t.ex. att ”utredningen hade kunnat ta ett steg vidare genom att i lag fastslå att hälso- och sjukvården ska främja hälsa och förebygga ohälsa. Ett tillägg i lagen om hälsofrämjande hälso- och sjukvård skulle ge ett starkare incitament i denna riktning”. Detta är kritik som Vänsterpartiet stämmer in i. Trots att relevanta skrivningar från nu gällande lag förvisso är överförda till det nya förslaget finns det ingenting som hindrar att ytterligare steg mot en jämlik hälsa och en hälso- och sjukvård som också har till uppgift att främja hälsa tas. Mot bakgrund av att hälsoklyftorna ökar i snabb takt är det angeläget att flytta fram positionerna i det förebyggande arbetet. För Vänsterpartiet är strävandet efter en god och jämlik hälsa det viktigaste målet för vården. Det föreligger stora skillnader i både hälsa och tillgång till vård i Sverige. De skillnader i hälsa som finns hos befolkningen speglas även i vilken vård man får. Ett sätt att motverka dessa omotiverade skillnader är att insatser i form av ett mer aktivt förebyggande arbete med fokus på folkhälsa inlemmas i hälso- och sjukvårdens uppgifter. För Vänsterpartiet är frågan om jämställd och jämlik hälsa och vård överordnad. Den föreslagna hälso- och sjukvårdslagen bör kompletteras med att hälso- och sjukvården ska främja hälsa samt förebygga ohälsa. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.
Karin Rågsjö (V) |
|
Nooshi Dadgostar (V) |
Rossana Dinamarca (V) |
Lotta Johnsson Fornarve (V) |
Maj Karlsson (V) |
Linda Snecker (V) |
Mia Sydow Mölleby (V) |