Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör renodla utvärderingen av försöksverksamheten med betyg från årskurs 4 och tillkännager detta för regeringen.
Alliansen i utbildningsutskottet välkomnar att regeringen i proposition 2016/17:46 En försöksverksamhet med betyg från och med årskurs 4 föreslår de ändringar av skollagen (2010:800) som behövs för att genomföra betygsöverenskommelsen mellan Alliansen och regeringen.
All forskning visar att högt ställda förväntningar från lärare är den enskilt viktigaste åtgärder för att fler elever ska klara skolan med framgång. Tidig hjälp och tidigt stöd är avgörande för att fler elever ska få med sig kunskaper i sin fortsatta skolgång. Ett viktigt steg i detta var införandet av kunskapsmål och obligatoriskt bedömningsstöd i svenska och matematik från årskurs 1, som var en del av betygsöverenskommelsen mellan allianspartierna och regeringen. Detta garanterar att alla barn får rätt till stöd och hjälp i sin läs- och skrivutveckling från första klass.
Forskningsresultat visar också på motionens positiva betydelse för barns resultat i skolan. Ett bra exempel på detta är Bunkefloprojektet, ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsförening och forskning. Där uppnådde 96 procent av eleverna i gruppen med mer motion behörighet i gymnasieskolan, jämfört mot 86 procent i gruppen som fick mindre motion. Med målet att stärka elevernas kunskapsresultat driver därför Alliansen en utökning av antalet utbildningstimmar i idrott, från 500 till 600 timmar.
Betygsöverenskommelsen innebär att 100 skolor, i en försöksverksamhet, får en möjlighet att ge betyg från årskurs 4. Skolverket ska verka för att försöksverksamheten pågår i skolor med olika elevsammansättningar och att en lämplig geografisk spridning finns. Enligt överenskommelsen ska försöksverksamheten följas och utvärderas löpande av Skolverket eller annan myndighet och hela det nya betygssystemet ska utvärderas grundligt och redovisas i en kontrollstation inför riksdagen 2020.
Vi är – i likhet med flera remissinstanser – kritiska till att regeringen enligt proposition 2016/17:46 vill utvärdera och jämföra försöksverksamheten med betyg från årskurs 4 med skolor som arbetar med estetiska lärprocesser i flera ämnen och daglig rörelse. I sitt remissvar skriver exempelvis Skolverket att det är tveksamt vilket bidrag denna jämförelse skulle tillföra i frågan om betyg från årskurs 4. Skolverket gör i stället bedömningen att det är viktigt att lägga upp en försöksverksamhet så att det går att skapa en jämförbar kontrollgrupp.
Även Lärarförbundet ställer sig kritiskt till att göra sådana utvärderingar och ifrågasätter om liknelsen mellan estetiska lärprocesser och daglig rörelse över huvud taget kan göras med försöksverksamheten med betyg i årskurs 4. Även Lärarnas Riksförbund ställer sig tveksamt till att göra sådana jämförelser.
Avsikten med betygsöverenskommelsen var att få ett bättre kunskapsunderlag om vilka effekter betyg från årskurs 4 skulle få för elevernas lärande och kunskapsresultat. Vi anser därför att regeringen bör renodla utvärderingen av försöksverksamheten med betyg från årskurs 4 så att utvärderingen fokuserar på just effekterna av de tidigare betygen. Detta är också i linje med den överenskommelse som Alliansen och regeringen har slutit.
[Motionärernas namn]
Christer Nylander (L) |
|
Camilla Waltersson Grönvall (M) |
Ulrika Carlsson i Skövde (C) |
Annika Eclund (KD) |
|