Motion till riksdagen
2016/17:3535
av Roland Utbult m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2016/17:35 En avgiftsfri filmgranskning och utvidgad ledsagarregel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens förslag om utvidgad ledsagarregel.

Motivering

Propositionen söker mandat för att uppdatera flera delar av Statens medieråds uppgift att åldersgranska film som visas i offentliga rum. Detta är ett efterlängtat och välkommet initiativ på ett eftersatt område. Det är Kristdemokraternas förhoppning, likt regeringens, att slopandet av avgiften på granskning och borttagandet av tillståndskort kommer medföra att fler filmer blir granskade och att utbudet för barn och unga ökar på biografer. Dock är det mycket bekymrande att regeringen i propositionen väljer att tumma på skyddet av barn och unga när de föreslår en utvidgning av ledsagarregeln.

År 2011 upphörde censuren och därmed var det inte längre obligatoriskt för all film som skulle visas offentligt att granskas. Det ersattes av det nuvarande systemet där filmer som riktas mot en yngre publik behöver granskas av Statens medieråd för att få en åldersgräns. Detta för att fortsätta skydda barn mot skadliga influenser. Det finns i dag fyra åldersgränser: barntillåten, från 7 år, från 11 år och från 15 år. Ledsagarregeln omfattar gränserna upp till 11 år, där vårdnadshavaren har ansvar för vad barnet får se utifrån filmens innehåll och barnets mognadsgrad. Det innebär att en 7-åring kan få se en film tillåten från 11 år om man blir ledsagad av någon som är över 18.

Regeringens förslag om att utvidga ledsagarregeln innebär att 11-åringar får tillgång till alla filmer som visas offentligt, förutsatt att de har med sig någon vuxen. Detta skulle sända en signal till föräldrar att åldersgränsen har sänkts, och att alla 11-åringar är mogna att se alla vuxenfilmer. Det skulle vara gravt missvisande och få tråkiga konsekvenser i de fall barn kan komma att bli utsatta. Även Barnombudsmannen höjer ett varningens finger i sitt remissvar angående detta och menar att i enlighet med FN:s barnkonvention ska barn ha rätt att skyddas från information och material som kan vara till skada för deras välbefinnande.

Enligt enkätundersökningen Föräldrar och medier 2015 är föräldrarnas största oro kring filmkonsumtionen att barnen ska komma i kontakt med porr och skildringar av sexuella hot/övergrepp. Statens medieråds granskning filtrerar bort dessa för barn under 15 år, enligt den lagstadgade granskningen.

Medierådets förklaring av 15-årsgränsen:

Detaljerade våldsskildringar, omfattande blodsutgjutelse och fokus på lidande är sådant som ofta innebär att en film får 15-årsgräns. Starka hot- och skräckscener samt starka skildringar av ångest eller förvirring hör också till denna kategori, liksom skildringar av starkt ångestladdad sexualitet.

Kristdemokraterna är medvetna om att endast en väldigt begränsad del av de filmer som konsumeras i dag i Sverige ses på biograf, och att en lagreglering av denna typ inte utgör ett heltäckande skydd för barn som ser film i andra visningsfönster. Men vi menar att detta anger ett tydligt ställningstagande från statens sida om hur viktigt det är med barnens skydd, och visa på en riktning för de filmdistributörer vars främsta visningsfönster inte är offentliga. Det är även statens ansvar att markera vad som är eftersträvansvärt att visa eller inte i det offentliga rummet, en viktig uppgift som regeringen nu backar från.

Kristdemokraterna värnar familjernas självbestämmande och vet att föräldrarna är de som känner sina barn bäst, varvid de bör få frihet att i så stor utsträckning som möjligt själva fatta beslut som rör den egna familjen. Granskningen av barnfilmer och åldersgränserna har fungerat som ett bra stöd för föräldrar att luta sig mot, så att välgrundade beslut kan fattas gällande vilka filmer som passar att visa för de egna barnen.

Av alla Kristdemokraternas politiska mål och strävanden är barns och ungas uppväxtvillkor viktigast. Barnens bästa ska alltid komma i främsta rummet i alla åtgärder som rör barn.

 

 

Roland Utbult (KD)

 

Emma Henriksson (KD)

Magnus Oscarsson (KD)

Lars-Axel Nordell (KD)

Annika Eclund (KD)