Motion till riksdagen
2016/17:3501
av Anders W Jonsson och Emma Henriksson (C, KD)

med anledning av prop. 2016/17:4 Ett reformerat bilstöd


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett förslag om höjt grundavdrag baserat på att förändringen av bilavdraget ska vara statsfinansiellt kostnadsneutral och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under Alliansregeringen gavs ett uppdrag att se över reglerna av bilstödet för ett bättre anpassat och mer effektivt stöd. Det finns bland annat ett behov av att göra förändringar för att stärka konkurrensen mellan företag som utför anpassningsåtgärder. Idag tas beslut om anpassningsbidrag utifrån ett enda kostnadsförslag. Det är inte rimligt att beslut om kostnader som i många fall överstiger 1,5 miljoner ska tas av ett enda kostnadsförslag.  I propositionen föreslås nu att Försäkringskassan ska beakta minst två kostnadsförslag vid bedömning och beslut om anpassningsbidrag. På så vis blir bedömningen av anpassningsbidrag mer välgrundad och bilstödet mer kostnadseffektivt.

 

Vidare är nuvarande regelverk utformat att det, ur ett ekonomiskt perspektiv, är mer fördelaktigt för den försäkrade att få sin bil anpassad i efterhand i stället för att redan vid anskaffandet köpa en delvis anpassad bil. Följden har blivit en onödig belastning av systemet för bilstöd. Resurser skulle istället kunna läggas på dem med störst behov.

 

Propositionens förslag på reformering av stödet ligger i linje med Alliansensregeringens intentioner med bildstödsutredningen. Bilstödet ska i högre grad vara till dem som har bristande ekonomiska förutsättningar vid inköp av bil och till dem som får extra kostnader för detta inköp. Det bidrar till ett effektiverare stöd som går till de med störst behov.

 

Emellertid har regeringen tyvärr valt att förena de nödvändiga förändringarna av bilstödet med en besparing. Det är djupt olyckligt att regeringen på flera områden inom funktionshinderspolitiken väljer att rikta neddragningar mot de människor som har de största behoven.

 

Framförallt är det halveringen av grundbidraget som kommer att få stora konsekvenser. Något som drabbar de med störst behov av stöd.

Regeringen bör därför återkomma till Riksdagen med ett förslag som styr mot effektivare bilstöd utan att göra kraftiga neddragningar på området.

 

 

 

Anders W Jonsson (C)

Emma Henriksson (KD)