Förslag till riksdagsbeslut
Sverige är ett utav väldigt få länder där en myndig människa inte är betrodd att inhandla en burk öl eller en flaska vin såvida det inte sker på en tid och plats som staten sanktionerat och tillhandahållit. I större delen av världen är det en självklarhet att myndiga personer exempelvis tillåts köpa en flaska vin på väg till en middagsbjudning en lördag. I Sverige innebär myndighetsåldern rätt att hantera vapen, skaffa barn och ta sms-lån, men inte att styra sin egen alkoholkonsumtion.
I nuläget råder det i vårt land en godtycklig och olycklig gräns för vad som får säljas i vanliga butiker. I sann byråkratisk och moraliserande anda har man fastställt en gräns om 3,5 procent som får säljas i detaljhandeln. Gränsen på 3,5 procent skulle lika väl kunna ha satts till 3, 5, 10 eller 15 procent då försäljningsförbudet i liten grad påverkar konsumtionsvanor eller hindrar folk från att få tag på den alkohol de eftertraktar. Däremot besvärar det livspusslet för vuxna konsumenter och uppmuntrar till överinköp under de begränsade öppettider som finns.
Då forskningen på området ofta är motstridig kring vilken effekt en avmonopolisering skulle ha, bör man successivt öka den tillåtna gränsen för vad som får säljas i detaljhandeln och utvärdera resultaten löpande. Om det visar sig att Sverige liksom större delen av kontinenten klarar av alkoholförsäljning utan statens direkta översyn kan en avmonopolisering vara möjlig på sikt. Regeringen bör därför se över möjligheten att öka gränsen för alkoholhaltiga produkter som får säljas utanför Systembolaget från 3,5 till 6,0 procent i ett första skede. Efter en utvärderingsperiod bör gränsen höjas till 16 procent.
Sofia Fölster (M) |
|