Motion till riksdagen
2016/17:3423
av Birgitta Ohlsson m.fl. (L)

Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Under utgiftsområdet Internationellt bistånd finns sex anslag: biståndsverksamhet, förvaltningsanslagen för Sida, Nordiska Afrikainstitutet, Folke Bernadotteakademin, Riksrevisionens anslag för internationellt utvecklingssamarbete och anslaget för utvärdering av internationellt bistånd.

I en globaliserad värld innebär utveckling för en region vinster för hela världen. På samma sätt är ett lands fattigdom, stigmatisering och radikalisering en fara för oss alla. Internationalismen är en självklar del av den liberala ideologin. För oss tar det sig uttryck i en generös biståndspolitik. Liberalerna är en garant för ett värderingsstyrt, solidariskt och effektivt bistånd.

För oss är demokratistödet särskilt viktigt när demokratin nu backar globalt för tionde året i rad. I ett läge där auktoritära krafter vill ta ifrån människor makten över deras liv, är det viktigt att Sverige med sitt långa arv av demokrati och yttrandefrihet står upp för dessa värden. Det är ingen slump att de minst fria länderna också är de fattigaste. Där människor inte får välja sina ledare och uttrycka sig fritt hindras de ofta också från att äga, handla, ärva, belåna eller teckna kontrakt.

Stöd till demokratiutveckling kan i övrigt utformas på flera sätt. Biståndet bör riktas om så att en större del går till främjande av yttrandefrihet och pressfrihet. En viktig uppgift är att stärka oberoende medier. Riktat bistånd bör i högre grad än i dag ges till fria journalisters utbildning och kontakter i Sverige. Goda exempel är Radio Free Europe och Radio Martí. Detta är relevant exempelvis på Kuba där många demokratiaktivister har sin bas i nättidningar eller radiokanaler som sänder från Miami.

Det finns en tydlig koppling mellan demokrati och fred. Att etablera demokratiska institutioner är det bästa sättet att långsiktigt lösa konflikter. Men vi ser också ett stort behov av individperspektiv i kampen för en bättre värld. Utan demokrater skapas inga demokratier. Omvärldens stöd kan betyda mycket för den som kämpar mot en auktoritär regim – därför vill vi att medel avsätts specifikt för enskilda demokratiaktivister.

Vi ser också ett behov av att stödja den globala kampen mot extremism. När Dacreglerna nu ändrats vill vi som pilotprojekt, inom ramen för Sidas befintliga anslag, öronmärka 30 miljoner kronor till det av islamistisk extremism hårt drabbade Tunisien, där en bräcklig demokratisering pågår. Vi tror på ”more for more”-principen. Länder som genomför goda reformer ska belönas för det. Länder som tvärtom går längre ifrån en demokratisering måste få mindre bistånd. Ett exempel är den palestinska myndigheten. Det har inte hållits val på över ett decennium, korruptionen är omfattande, homosexuella förtrycks, kritiska röster tystas och antisemitisk våldspropaganda flödar utan att ansvariga reagerar. Kvinnors situation blir allt svårare. Därför kommer vi att medverka till att det bilaterala biståndet till den palestinska myndigheten görs om i grunden vid en borgerlig valseger 2018.

Det är tydligt att demokratin och feminismen förutsätter varandra. Utan en fri diskussion går det inte att krossa konservativa och patriarkala normer. Om kvinnor inte ges rätten att välja sina företrädare blir det inga satsningar på mödravård. Och flickor som förvägras utbildning förblir beroende av män. Därför vill vi att Sida inom befintlig ram öronmärker 50 miljoner kronor för utbildningssatsningar. Det är också viktigt att Sverige driver på i frågor som är politiskt känsliga i mottagarländerna. Det gäller framför allt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – kvinnors rätt till sin kropp och sexualitet, inklusive rätten till fri abort – samt hbt-personers rättigheter.

Vi är stolta över att ha varit med och infört enprocentsmålet. Att det uppehålls var en självklarhet för oss när vi satt i regering, och det är en självklarhet nu. Därför skjuter vi till medel till biståndsbudgeten. Tyvärr prioriterar regeringen annorlunda – för andra året i rad går mindre än 1 procent av Sveriges BNI till internationellt bistånd.

En vision inom den liberala ideologin är en fri och öppen värld utan gränser. Därför är vi stolta över att under de senaste åren ha kunnat hjälpa så många människor som flytt sina hemländer, även om det inneburit att en knapp tredjedel av biståndsbudgeten avräknats för att bekosta mottagandet. För oss har det hela tiden varit avgörande att avräkningarna inte övergår 30 procent av biståndsbudgeten och att medlen, när antalet asylsökande i Sverige nu minskar, måste komma tillbaka till det internationella biståndet. Vi välkomnar därför att regeringen i budgetpropositionen presenterar minskade avräkningar, medel som nu åter tillförs anslag 1:1. Vi vill att Sida öronmärker 80 miljoner kronor inom befintlig ram till insatser för främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter, demokratilyftet. Utöver detta anslår Liberalerna med start 2017 ytterligare 222 miljoner kronor på anslag 1:1 till demokratilyftet.

Mot bakgrund av den mycket svåra situationen i Syrien och Irak behöver det finansiella stödet till UNHCR öka. Det är särskilt viktigt att barns skolgång i flyktinglägren främjas. Men World Food Program, Unocha och Unicef är också kraftigt underfinansierade. Över de kommande fyra åren anslår vi därför medel till insatser för att stärka FN:s humanitära hjälporgan. Vi utökar anslag 1:1 med 744 miljoner kronor för att ytterligare stärka FN:s humanitära hjälporgan.

Sverige har tidigare år gjort stora påfyllningar i Gröna fonden, vilket är mycket bra. Indikatorer pekar på att nästa stora grupp flyktingar kan vara klimatflyktingar. Samtidigt behöver det mest akuta prioriteras. Genom en något långsammare uppräkning av medel till Gröna fonden frigör vi ytterligare 500 miljoner kronor till FN:s humanitära hjälporgan. Det innebär en minskning på anslag 1:1 om 500 miljoner kronor.

I detta svåra internationella läge vill Liberalerna, inom ramen för Sidas befintliga anslag, minska stödet till informations- och opinionsbildande verksamhet i Sverige med 30 miljoner kronor. Vi tycker att regeringens ökning av anslaget för informationskampanjer riktade mot svenska medborgare är särskilt olämpligt mot bakgrund av både flyktingavräkningarna och minskningen av demokratistödet.

Liberalerna föreslår slutligen att pris- och löneomräkningen för åren 2017–2019 justeras ned med 20 procent årligen. På detta utgiftsområde påverkas anslag 1:2.

Tabell 1 Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 7 Internationellt bistånd

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (L)

1:1

Biståndsverksamhet

33 706 103

+466 000

1:2

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida)

1 095 848

−2 127

1:3

Nordiska Afrikainstitutet

14 594

 

1:4

Folke Bernadotteakademin

107 023

 

1:5

Riksrevisionen: Internationellt utvecklingssamarbete

50 000

 

1:6

Utvärdering av internationellt bistånd

16 437

 

 

Summa

34 990 005

+463 873

 

Specificering av anslagsförändringar

 

 

1:1

Biståndsverksamhet

 

+222 000

1:1

Biståndsverksamhet

 

+744 000

1:1

Biståndsverksamhet

 

−500 000

1:2

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida)

 

−2 127

 

 

Birgitta Ohlsson (L)

 

Christer Nylander (L)

Tina Acketoft (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)

Mats Persson (L)

Maria Weimer (L)