Motion till riksdagen
2016/17:3404
av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD)

Information om jobbskatteavdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra åt Skatteverket att informera om jobbskatteavdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Avdrag motsvarande jobbskatteavdraget används i ett stort antal länder för att öka sysselsättningen. Jobbskatteavdrag är utvärderade i bred internationell forskningslitteratur och har tydligt positiva effekter på sysselsättningen. Svenska bedömare som Konjunkturinstitutet, Finansdepartementet, LO och Finanspolitiska rådet är eniga om att jobbskatteavdraget har en tydlig sysselsättningsskapande effekt i Sverige. Finansdepartementet bedömer att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen med cirka 120 000 jobb. Ledande ekonomer menar att en avtrappning av jobbskatteavdraget har negativa effekter för ekonomin och inte bidrar till att förstärka de offentliga finanserna. Jobbskatteavdraget fortsätter även att stötta jobbtillväxten inte bara här och nu utan också under kommande år.

Jobbskatteavdraget underlättar inte minst insteget på arbetsmarknaden, eftersom det lönar sig bättre att arbeta. Det har visat sig ha gynnsamma effekter på kvinnors sysselsättning. Forskning visar att ökad information om jobbskatteavdraget ytterligare kan förstärka den positiva sysselsättningseffekten. Bland andra Riksrevisionen har därför gett regeringen rådet att uppdra till Skatteverket att öka informationen kring jobbskatteavdraget.

Sverige har fortfarande bland världens högsta marginalskatter och mer måste göras för att minska skattetrycket. Information om skattenivåer och skatteförändringar är viktig för att uppnå transparens och förståelse för skattesystemet. Vi vill därför uppmuntra regeringen att följa Riksrevisionens råd och ge Skatteverket ett särskilt uppdrag att informera allmänheten om jobbskatteavdragets påverkan på den totala beskattningen av arbetsinkomster.

 

Per Åsling (C)

 

Maria Malmer Stenergard (M)

Mathias Sundin (L)

Larry Söder (KD)