Motion till riksdagen
2016/17:3403
av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD)

Konsekvensanalys avseende mervärdesskatteregler i fråga om posttjänster


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp och redovisa hur de nya mervärdesskattereglerna i fråga om posttjänster påverkar konkurrensneutraliteten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige behöver bli bättre på att uppmuntra och underlätta entreprenörskap. Företagare möter ofta onödiga hinder och höga administrativa kostnader för att driva sin verksamhet framåt. Vi vill hela tiden förbättra förutsättningarna för våra företag och underlätta för nya företag att starta upp.

En välfungerande postmarknad med god service i hela landet har stor betydelse för både enskilda, företag och den offentliga sektorn. Det statliga monopolet på postbefordran i Sverige avskaffades den 1 januari 1993. Den avreglerade postmarknaden i Sverige har varit positiv för konsumenterna då priset över tid har pressats nedåt. Det kan konstateras att prisstrukturen anpassats så att priserna för olika delprodukter bättre motsvarar kostnaderna samt att effektivitetshöjningar skett. En avgörande faktor i denna utveckling har varit den ökade konkurrensen. Sverige har kommit längre i avregleringen av posttjänster än andra länder inom EU. 

Utgångspunkten för konkurrensneutralitet är att alla aktörer bedriver sin verksamhet under lika villkor. Att vid lagstiftning analysera konsekvenserna för företag, och i synnerhet för små företag, är ett sätt att förebygga nya hinder och ökade administrativa kostnader. Regeringens proposition som behandlar de nya mervärdesskattereglerna på posttjänster innefattade ingen sådan konsekvensanalys avseende konkurrensneutraliteten. Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna att följa upp hur reglernas tillämpning har påverkat konkurrensneutraliteten.

 

Per Åsling (C)

 

Maria Malmer Stenergard (M)

Mathias Sundin (L)

Larry Söder (KD)