Motion till riksdagen
2016/17:3402
av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD)

Generationsskiften


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för generationsskiften och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Familjeföretag och ägarledda företag bidrar till långsiktighet. Många gånger erbjuder de ett engagemang i staden eller bygden och ger därför stora värden utöver de jobb de skapar. Vi vill förbättra förutsättningarna för generationsskiften så att den som säljer sitt företag till sina barn inte missgynnas.

Ett tilltagande konkurrenstryck och ett behov av fler växande företag ställer krav på Sverige att ständigt sträva efter ett gynnsamt företagsklimat som uppmuntrar till entreprenörskap och innovationer. Även i linje med detta är det önskvärt att regler kontinuerligt ses över och förbättras.

Dagens regler kring generationsskiften i fåmansbolag riskerar att försvåra generationsskiften. Skatteeffekterna kan bli stora och riskerar att såväl fördröja motiverade generationsskiften som försämra hur kapital i bolag används. År 2014 gav alliansregeringen en särskild utredare i uppdrag att se över reglerna gällande beskattning vid ägarskiften i fåmansbolag för att göra dem mer ändamålsenliga.

Nuvarande regering har dock förlängt uppdragstiden samt gett tilläggsdirektiv som skulle kunna leda till att den skattemässiga situationen för ägarna av bolagen försämras.

Det finns skäl att se över fåmansbolagsreglerna, men inte på ett sätt som försämrar villkoren för jobb, tillväxt och entreprenörskap. Utredningens ursprungliga uppdrag bör därför värnas.

 

Per Åsling (C)

 

Maria Malmer Stenergard (M)

Mathias Sundin (L)

Larry Söder (KD)