Motion till riksdagen
2016/17:3401
av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD)

Personaloptioner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det är angeläget att regeringen snarast lägger fram ett förslag om hur regelverket för personaloptioner kan förbättras, förenklas och göras mer konkurrenskraftigt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Jobb skapas av företag som växer och anställer. Fler jobb i växande företag betyder ökade skatteintäkter, vilket i sin tur finansierar vår gemensamma välfärd. Det är angeläget att skapa långsiktiga förutsättningar för ett mer innovativt och kreativt svenskt näringsliv.

I syfte att stärka näringslivsklimatet, främja entreprenörskap och innovationer, underlätta kompetensförsörjningen och förbättra möjligheterna för företagande tog alliansregeringen initiativ till en bred översyn av förutsättningarna för att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige. Det kan idag vara en utmaning för entreprenörer att i ett tidigt stadium attrahera nödvändig kompetens. I många andra länder löser man detta problem genom olika incitamentsprogram där personer med nyckelkompetens erbjuds optioner, det vill säga rätten att köpa aktier i företaget för ett på förhand bestämt pris.

Vår uppfattning är att det centrala är att regelverket förenklas och görs mer konkurrenskraftigt, samtidigt som grundläggande skatterättsliga principer beaktas, så att det blir lättare för växande företag att attrahera och behålla centrala medarbetare. Det handlar både om företagens kostnader för incitamentsprogrammen och reglerna för individen, till exempel i vilken utsträckning incitamentsprogrammen ska beskattas som inkomst av tjänst samt beskattningstillfället. Det är idag tydligt att politiska åtgärder brådskar.

Mot den bakgrunden och med grund i den utredning av beskattning av incitamentsprogram som presenterats är det angeläget att regeringen agerar skyndsamt och lägger fram förslag på förbättring av regelverket för personaloptioner.

 

Per Åsling (C)

 

Maria Malmer Stenergard (M)

Mathias Sundin (L)

Larry Söder (KD)