Motion till riksdagen
2016/17:3381
av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD)

Uppföljning av den nya tullagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp hur tillämpningen av den nya tullagen påverkar kostnaderna för små företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Företagare möter ofta onödiga hinder och höga administrativa kostnader för att driva sin verksamhet framåt. Vi vill hela tiden förbättra förutsättningarna för våra företag och för att nya företag ska startas upp. Den nya tullagen innefattar i huvudsak förändringar för att möjliggöra införande av unionstullkodexen. En del av de ändringar som har gjorts i unionstullkodexen är av redaktionell och lagteknisk natur men den innehåller även väsentliga ändringar när det gäller elektronisk kommunikation, centraliserad klarering och andra särskilda förfaranden. Utredningen inför den nya lagen omfattade ingen uppskattning av företagens kostnader för att möta de nya kraven på elektronisk tullbehandling. Det är därför viktigt att följa upp konsekvenserna av lagens tillämpning. I synnerhet kan det vara betungande för små företag att investera i uppdatering av datasystem eller nya elektroniska system som krävs för att uppfylla de nya kraven.

Vi anser även att det bör ses över vilka informationsinsatser som tillhandahållits berörda företag i samband med införandet av elektronisk tullbehandling. När nya lagar beslutas, är det viktigt att i så stor utsträckning som möjligt undvika nya hinder och ökade administrativa kostnader för företagen. Därför krävs grundliga konsekvensutredningar. Regeringens proposition gällande en ny tullag innefattade ingen sådan konsekvensanalys. En uppföljning av lagens tillämpning bör nu därför göras i syfte att utreda hur den påverkat kostnaderna för små företag.

 

Per Åsling (C)

 

Maria Malmer Stenergard (M)

Mathias Sundin (L)

Larry Söder (KD)