Motion till riksdagen
2016/17:3380
av Per Åsling m.fl. (C, M, L, KD)

Revisionsplikten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fler företag bör undantas från kravet på revisionsplikt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige behöver bli bättre på att underlätta och uppmuntra till entreprenörskap. Företagare möter ofta onödiga hinder för att driva sin verksamhet framåt. Vi vill löpande förbättra förutsättningarna för våra företag och för att nya företag ska startas upp.

För att riva hinder för företagande måste vi ständigt sträva efter minskat regelkrångel. Därför genomförde alliansregeringen en mängd förenklingsreformer. En viktig sådan var att undanta vissa företag från kravet på revisionsplikt, som innebär att ett aktiebolag måste ha en revisor som granskar bland annat årsredovisning och bokföring.

År 2009 togs kravet på revision bort för småföretag som uppfyller två av följande krav: max tre anställda, balansomslutning på max 1,5 miljoner kronor och nettoomsättning på max 3 miljoner kronor. Undantaget omfattade drygt 70 procent av landets 350 000 aktiebolag. Enligt Skatteverket har reformen från år 2009 inte inneburit några betydande skattefel eller skattefusk. Vi vill pröva förutsättningarna för att fler företag undantas från kravet på revisionsplikt. Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna att utreda om fler företag kan omfattas av undantaget från kravet på revisionsplikt.

 

Per Åsling (C)

 

Maria Malmer Stenergard (M)

Mathias Sundin (L)

Larry Söder (KD)