Motion till riksdagen
2016/17:3364
av Larry Söder (KD)

Höj garantipensionens golv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som ser över garantipensionärernas situation med syfte att garantipensionärerna ska klara sig ekonomiskt utan hjälp från andra trygghetssystem samt att köpkraften stadigt ska vara på samma nivå som i dag, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

800 000 svenska pensionärer får garantipensionen. 100 000 av dessa får så låg garantipension att andra trygghetssystem går in för att ge dem en möjlighet att ekonomiskt klara sin vardag.

Det är inte rimligt att vi har en situation i Sverige där 100 000 pensionärer måste annat ekonomiskt stöd från samhället för att klara sig. Det borde vara en självklarhet att man med garantipensionen ska kunna klara sig och betala sina utgifter. Situationen är att antalet garantipensionärer i Sverige minskar men kommer om några år stabilisera sig på grund av förtidspensionärer som inte lyckats samla ihop tillräckligt med ATP-poäng för att komma över gränsen. Vi som nation borde finna ett system som gör att garantipensionärerna klarar sig ekonomiskt utan hjälp från trygghetssystem samt att deras köpkraft inte minskar. Risken är stor att med dagens situation kommer garantipensionärerna tappa i köpkraft 20 procent på några år sikt.

 

 

Larry Söder (KD)