Motion till riksdagen
2016/17:3363
av Larry Söder (KD)

Reseavdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till en utredning för att se över reseavdraget i syfte att det ska motsvara kostnaden för resan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många människor runt om i landet tar bilen varje morgon till jobbet. De känner inte att kollektivtrafiken är ett alternativ, utifrån tidsaspekten eller utifrån att det överhuvudtaget inte finns kollektivtrafik. Vi som nation är beroende av att människor kan ta sig till jobbet och att de betalar den skatt som följer av detta.

Resandekostnaden för att pendla med bil har ökat men reseavdraget är kvar på samma nivå. Det är av största vikt för Sverige att människor tar sig till sina jobb och bor man i glesbygd så är alternativen på hur man tar sig till jobbet få. Andelen av den faktiska kostnaden som man kan göra i reseavdrag har minskat de senaste åren. Att färdas med bil kostar över 30 kronor per mil och man får göra avdrag med 18,50 kronor. Detta slår mot de som finns i glesbygd och är tvungna att använda bil för att ta sig till olika ställen. Regeringen borde därför ta initiativ till en utredning som ser över nivåerna före reseavdraget.

 

 

Larry Söder (KD)