Förslag till riksdagsbeslut
1974 gick vi över från moderskapsförsäkring till föräldraförsäkring och svenska barn fick en möjlighet att vara hemma med både mamma och pappa. Utvecklingen mot ett jämställt föräldraansvar går ändå alldeles för långsamt. Det finns fortfarande en förlegad föreställning om att alla familjer består av en mamma och en pappa – varken fler eller färre. Så ser inte verkligheten ut. Den klassiska kärnfamiljen är inte längre normen och en modern föräldraförsäkring måste ta hänsyn till alla sorters familjer. Det är därför angeläget att se över möjligheten för fler att kunna ta del av föräldraförsäkringen och underlätta tillvaron för barnfamiljer i olika konstellationer.
Vissa familjer består av två pappor, andra av två mammor. Vissa barn har fyra föräldrar medan andra barn har en förälder. Därför borde det vara möjligt att ha överlåtningsbara föräldradagar som kan ges till någon annan nära vuxen till barnet, till exempel en bonusförälder, syster eller annan närstående till familjen. Även i så kallade ”kärnfamiljer” kan det finnas behov av att ge exempelvis en mor- eller farförälder tid med barnet för att få livspusslet att gå ihop.
Det ska inte behöva vara svårt eller jobbigt att bryta mot normer. Vi behöver en ökad flexibilitet i föräldraförsäkringen som passar alla familjer och i slutändan gynnar barnet. Regeringen bör därför skyndsamt se över möjligheten för föräldrar att dela med sig av föräldradagar till närstående, på det sätt som passar just deras livspussel.
Sofia Fölster (M) |
|