Motion till riksdagen
2016/17:3330
av Jabar Amin (MP)

Inför glesbygdsavdrag i samband med bensinprishöjningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska beakta glesbygden i framtida utformande av bensinskatter så att ett glesbygdsavdrag införs i samband med framtida bensinprishöjningar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Vi vet att klimatförändringarna redan är här. Klimatförändringarna och miljöförstöringen för med sig negativa konsekvenser. För att hejda klimatförändringarna och miljöförstöringen bör vi bygga bort Sverige från sitt oljeberoende. Vi ska satsa på kollektivtrafik, bygga ut tågen, satsa på elbilar m.m.

Det finns många sätt för att hejda klimatförändringarna och miljöförstöringen. Ett sätt är att styra så att bilflottan använder bensin mindre. För att få genomslag i detta har priset på bensin en viktig roll, eftersom vi vet att just priset är ett viktigt styrmedel i detta sammanhang.

Samtidigt som det är nödvändigt med bensinprishöjningar är det viktigt att detta görs på ett sådant sätt som kan bibehålla glesbygdens attraktivitet. I glesbygden är tillgången till kollektivtrafik generellt sämre. Dessutom kan avstånden till jobb, skola, affärer med mera vara längre. Vi bör således införa ett glesbygdsavdrag

Just därför bör regeringen i sitt framtida bearbetande av olika modeller för skatt på bensin beakta särskilt glesbygdsbefolkningen. Ett sätt kan vara att ge glesbygdsbor med bil (enligt exempelvis Glesbygdsverkets definition) möjlighet till glesbygdsavdrag. Det kan exempelvis vara ett årligt grundavdrag på deklarationen som ersätter för bensinskattehöjningen jämfört med städerna där kollektivtrafiken ofta finns och där avstånden många gånger är kortare.

Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att regeringen ska beakta glesbygden i framtida utformande av bensinskatter så att ett glesbygdsavdrag införs i samband med framtida bensinprishöjningar.

 

 

Jabar Amin (MP)