Motion till riksdagen
2016/17:3322
av Ulf Kristersson m.fl. (M)

Utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner


Sammanfattning

Moderaternas plan för ett starkare Sverige tar sikte på att bygga Sverige starkare genom fler jobb och en stark ekonomi. Det är också grunden för att bygga ett starkt välfärdssamhälle som håller ihop. Det är när fler människor arbetar som vi kan bygga en starkare välfärd. När vi skapar jobb och gör det lättare att starta och driva företag kan fler vara med och betala för vår gemensamma välfärd. Fler i arbete är den bästa garanten för en trygg skola, vård och omsorg.

På kort sikt finns dock anledning att stärka välfärdens finansiering från statligt håll. Det krävs dels för att stärka kommunernas ekonomi generellt, dels för att öka integrationsinsatserna och dels för att höja ambitionsnivån i den svenska skolan. Moderaterna satsar sammanlagt cirka 60 miljarder kronor under budgetperioden på skolan, vården, omsorgen och den allmänna välfärden

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner enligt förslaget i tabellen i motionen.
  2. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i tandvårdslagen (1985:125) (regeringens förslag 2.2).
  3. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i tandvårdslagen (1985:125) (regeringens förslag 2.3).
  4. Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i tandvårdslagen (1985:125) (regeringens förslag 2.4).


Anslagsanvisning

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (M)

1:1

Kommunalekonomisk utjämning

94 657 037

+404 000

1:2

Utjämningsbidrag för LSS-kostnader

3 890 933

 

1:3

Bidrag till kommunalekonomiska organisationer

6 950

 

1:4

Stöd med anledning av flyktingsituationen

7 000 000

 

 

Summa

105 554 920

+404 000

Politikens inriktning

Moderaternas plan för ett starkare Sverige tar sikte på att bygga Sverige starkare genom fler jobb och en stark ekonomi. Det är också grunden för att bygga ett starkt välfärdssamhälle som håller ihop. Det är när fler människor arbetar som vi kan bygga en starkare välfärd. När vi skapar jobb och gör det lättare att starta och driva företag kan fler vara med och betala för vår gemensamma välfärd. Fler i arbete är den bästa garanten för en trygg skola, vård och omsorg.

Med en åldrande befolkning och ett stort flyktingmottagande står kommuner och landsting inför betydande utmaningar under kommande år. Behovet av bostäder, skolor, vård och omsorg ökar samtidigt som antalet skattebetalare inte följer med. Utmaningarna förstärks av att många kommuner har omfattande underhålls- och investeringsbehov då det nu är närmare 60 år sedan kommunernas stora investeringar på 1950- och 1960-talen genomfördes. Kommunernas ekonomi kommer att befinna sig under betydande press under kommande år.

För att långsiktigt och uthålligt stärka välfärden krävs att ekonomin växer och att fler kommer i jobb. När fler betalar skatt och skattebasen växer skapas mer resurser till vår gemensamt finansierade välfärd. Det är utgångspunkten för Moderaternas politik. När Moderaterna föreslår sänkta skatter, stramare bidrag och bättre företagsklimat, handlar dessa åtgärder ytterst om att långsiktigt trygga vår välfärd. Moderaterna vill hitta en avvägning som gör att våra trygghetssystem fångar upp och skyddar människor som oförskyllt råkar illa ut till följd av sjukdom, arbetslöshet eller arbetsskada men som samtidigt ger tillräckliga drivkrafter till arbete.

Bokslutet efter åtta år i regering visar på att Alliansens ekonomiska politik och välfärdspolitik har fungerat och gått hand i hand. Alliansens ekonomiska politik bedöms ha lett till att motsvarande knappt 270 000 jobb skapades 2014 jämfört med när Alliansen tillträdde. Enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst har vård, skola och omsorg samtidigt stärkts med mer än 100 miljarder kronor i fasta priser. Resurserna för både vård, skola och omsorg har också ökat per invånare.

På kort sikt finns dock anledning att stärka välfärdens finansiering från statligt håll. Det krävs dels för att stärka kommunernas ekonomi generellt, dels för att öka integrationsinsatserna och dels för att höja ambitionsnivån i den svenska skolan.

Anslag 1:1 Kommunalekonomisk utjämning

Kommunernas ekonomi kommer att befinna sig under betydande press under kommande år. Moderaterna satsar därför oriktade medel på 33 miljarder kronor till kommunerna under 2017–2020. Samtidigt görs riktade satsningar för att stärka den svenska skolan om 26 miljarder kronor under samma tidsperiod.

Sverige har sedan lång tid haft stora problem med att integrera nyanlända på arbetsmarknaden. Med dagens stora flyktingmottagande behöver stora insatser göras för att bryta mönstret och stärka integrationen av nyanlända. Resurser och insatser behöver göras nationellt men också ute i kommunerna. Sveriges kommuner kan inte vänta utan behöver resurser här och nu för att kraftfullt förbättra arbetet med integration av nyanlända.

Moderaterna föreslår därför en satsning på 4 miljarder kronor för att stärka kommunernas arbete med integration. Pengarna ska kunna användas för att stärka kommunerna gällande integrationsinsatser, skola, socialtjänst, välfärd och bostäder. En fungerande vardag och språkinlärning är grunden för att kunna söka sig in på arbetsmarknaden. Då måste kommunerna klara att erbjuda bra SFI, bostäder nära jobben och en skola som fungerar.

Sammanlagt uppgår resurstillskotten till skolan, vården, omsorgen och den allmänna välfärden till cirka 60 miljarder kronor under budgetperioden. Detta ska jämföras med regeringen som satsar cirka 40 miljarder kronor på kommunerna under samma period.

 

Ulf Kristersson (M)

 

Maria Plass (M)

Jörgen Andersson (M)

Jan Ericson (M)

Fredrik Schulte (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Johan Forssell (M)

Jenny Petersson (M)

Jessica Polfjärd (M)