Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka på FN-nivå för att kunna ställa Erdogan inför internationell domstol och tillkännager detta för regeringen.
Under de senaste åren har den turkiske presidenten Recep Erdogan gjort sig till brott efter annat. Listan över de övergrepp och brott som han är delansvarig för är lång, nedan kommer några exempel.
Hotat, arresterat, åtalat och fängslat oberoende journalister. Idag finns det över 150 journalister som är fängslade, enligt Internationella pressfrihetsorganisationen. Stormat medieredaktioner, lagt restriktioner på dem eller stängt dem helt. Hotat många akademiker med åtal och förbjudit dem att lämna landet. Iscensatt en arresteringsvåg över hela Turkiet, med rättegångar mot oliktänkande. Idag finns det över 32 000 arresterade, enligt Turkiet självt. Avskedat över hundra tusen personer, över hundra tusen personer har de avskedat. Inlett ett regelrätt krig mot civilbefolkningen i många kurdiska städer. Låtit sina säkerhetsstyrkor skjuta sönder hela stadsdelar med artilleri och stridsvagnar. Gjort sig skyldig till kollektiv bestraffning av civila. Låtit det multinationella partiet HDP utsättas för över 400 övergrepp. Avsatt 28 folkvalda borgmästare i landet, varav 24 är kurder. Stött IS-terroristerna, försörjt dem med vapen och förnödenheter, enligt flera rapporter. Låtit sin militär genomföra hundratals bombräder mot byar i irakiska Kurdistan. Utsatt syriska delen av Kurdistan, Rojava, för angrepp, blockad och isolering. Gått in och invaderat en del av ett annat land, i detta fall Syrien.
Erdogans enväldiga styre antog en mer krigisk form sommaren 2015 då han inledde ett regelrätt krig mot flera kurdiska städer i sydöstra Turkiet (norra Kurdistan). Cizre, Silopi, Diyarbakır, Silvan, Nusaybin, Bismil, Hani, Hazro, Dicle, Dargecit, Derik, Sur, Yuksekova, Varto, Sason och Aricak är namn på kurdiska städer som Erdogans regim har beskjutit, belägrat eller fört krig i under det senaste halvåret.
Resultatet av Erdogans folkrättsstridiga krig mot kurderna i dessa städer är kollektiv bestraffning av invånarna då de har utsatts för blockad, skräck, beskjutning och dödande. Enligt organisationen för de mänskliga rättigheterna i Turkiet, IHD, har 198 kurdiska civilister dödats, varav 44 kvinnor, 32 barn och många över 60 år. Fler än tusen skadade och 5 400 personer har arresterats, varav 400 barn.
Det som Erdogan har utsatt dessa städers invånare för är att betrakta som brott mot mänskligheten då handlandet uppfyller flera av de kriterier som var och en för sig räcker för att döma en regim/person till brott mot mänskligheten. Enligt Romfördragets 7 § har Erdogan och hans regim gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten på minst tre punkter: mord på civila, fängslande av civila samt tortyr av civila. Enligt Romfördraget räcker det om en regim/person gör sig skyldig till ett av dessa brott inom ramen för ett vidsträckt eller systematiskt angrepp riktat mot civilbefolkning för att döma personen till brott mot mänskligheten.
Erdogans förebild verkar vara Hitlers styre, då han hyllat Hitlers styre och beskrivit det som ”exempel på ett lyckat styre”.
I och med de brott som Erdogan har gjort sig skyldig till bryter han mot flera av FN-konventionerna. Det är viktigt att omvärlden reagerar mot Erdogan. Den svenska regeringen skulle kunna verka för detta på det internationella planet. Sverige kan driva på frågan inom FN och FN:s säkerhetsråd.
Med anledning av ovan föreslår jag att riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att verka på FN-nivå för att kunna ställa Erdogan inför internationell domstol.
Jabar Amin (MP) |
|