Motion till riksdagen
2016/17:3277
av Martin Kinnunen (SD)

Privatkopieringsersättningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förändra privatkopieringsersättningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Privatkopieringsersättningen eller kassettskatten som den i dagligt tal ofta kallas härrör från en tid när mediekonsumtionen såg helt annorlunda ut. Det är hög tid att den förändras. Eftersom privatkopieringsersättningen idag är reglerad på EU-nivå är det rimligt att Sverige följer Finlands exempel och lägger utbetalningsansvaret på staten istället för på en branschorganisation, vilket är fallet idag.

Problemen med dagens privatkopieringsersättning är flera. Till att börja med har privatkopierandet minskat kraftigt till följd av så väl ny teknik i form av streamingtjänster som ny teknik med kopieringsskydd som försvårar kopiering för eget bruk. Privatkopieringsersättningen har förvandlats till en gigabyteskatt som leder till att konsumenter som aldrig privatkopierar tvingas betala en allt större avgift till följd av förändrade konsumtionsmönster. Avgiften åläggs återförsäljarna som får sänkt konkurrenskraft i förhållande till konkurrenter utomlands. I Finland pågår arbete med att reformera privatkopieringsersättningen från en skatt som direkt drabbar återförsäljare och indirekt konsumenter till att bli en avgift som betalas av staten. Det är en eftersträvansvärd lösning som inte hämmar svensk konkurrenskraft, inte drabbar kulturskaparna och inte upplevs orättvis utifrån ett konsumentperspektiv. 

 

 

Martin Kinnunen (SD)