Motion till riksdagen
2016/17:3275
av Anders Forsberg och Martin Kinnunen (båda SD)

Det publika samhällsserviceuppdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om det publika samhällsserviceuppdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen gav den 5 mars 2015 en särskild utredare i uppdrag att analysera behovet av nya mediepolitiska insatser när presstödet i dess nuvarande form upphör (dir. 2015:26). I direktiven anförs att en utgångspunkt för analysen ska vara de demokratiska utmaningar som följer av medieutvecklingen och den förändrade medieanvändningen. Med utgångspunkt i analysen ska utredaren lämna förslag till utformning av nya mediepolitiska verktyg. 

Idag finansierar tv-licensen public service och en avsevärd del av det svenska nöjes- och nyhetsflödet och är en agendasättande kraft i det politiska samtalet. Det är också vanligt att journalister som är anställda på public service under förment neutral flagg moraliserar och vinklar nyheter. Utan att meddela mediekonsumenterna omvandlar de den tänkta objektiva nyhetsrapporteringen till något som i realiteten är subjektiva ställningstaganden.

Media har en hög grad av inflytande i förhållande till sitt format. Journalistikens ansvar är att, vare sig det gäller etermedia, tryckta publikationer eller elektroniskt format, att förmedla fakta och objektiva analyser. Men det är också ett faktum att medierna som helhet ingalunda är neutrala.

Även om tanken är att public service inte skall influera vilka och hur nyheter rapporteras kan man inte bortse från svårigheterna att bedriva politiskt neutral nyhetsrapportering. För att vi i Sverige ska kunna erhålla en mer fristående nyhetsrapportering behöver statens indirekta inflytande över nyhetsrapporteringen minskas.

Regeringen bör därför utreda hur en försäljning av de statliga medieföretagen kan ske samt hur man utformar ett system för att köpa in de program och tjänster som kan avses ligga i det publika samhällsserviceuppdraget.

 

Anders Forsberg (SD)

Martin Kinnunen (SD)