Motion till riksdagen
2016/17:3274
av Jenny Petersson (M)

RUT och ROT


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att förstärka RUT-avdraget och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ytterligare avdrag inom nuvarande RUT-avdrag och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur ROT-avdraget kan utvecklas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

RUT- och ROT-avdragen möjliggör avdrag för hushållsnära tjänster samt avdrag för reparationer i det egna hemmet.
RUT-avdraget, som infördes av Alliansen, har varit en träffsäker reform för att skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. Det har också bidragit till att öka förtroendet för skattesystemet, gjort svarta jobb vita och gett fler möjligheter att få hjälp i hemmet med sådant som tidigare gjorde att många människor tvingades gå hem tidigare från jobbet.
Sedan 2008 har ROT-avdraget bidragit till att många nya arbetstillfällen skapats i en bransch som länge varit drabbad av svartarbete och fusk. Målare, snickare och elektriker påpekade att ett avskaffat eller nedskakat ROT-avdrag skulle vrida tillbaka klockan. Tyvärr visar statistiken att det blev en negativ effekt av regeringens förändring av ROT-avdraget. Antalet bolag som utför ROT minskade med 17 procent februari 2016, motsvarande omkring 4 500 företag, jämfört med februari 2015.
Regeringen väljer att bortse från både statistik och samlad kunskap som talar för reformerna RUT- och ROT-avdragen. Regeringen genomförde en försämring av avdragen i början av 2016. Samtidigt som man kapade möjligheterna till ROT-avdrag från 50 till 30 procent så beslöt regeringen att halvera RUT-avdraget, ett hårt slag mot alla företagare och anställda i branschen. När man dessutom ställer renovering och hjälp i hemmet mot varandra genom att sätta en gemensam gräns på 50 000 för de bägge avdragen slår man lite extra hårt mot de bägge sektorerna.
Ett steg i rätt riktning på området är att från och med 1 augusti 2016 utökades RUT- avdraget, mycket tack vare Alliansens överenskommelse med regeringen. Genom utökningen inkluderas fler former av hjälp i hemmet. Ytterligare varianter på trädgårdsarbete inkluderas men den stora nyheten är att även flytthjälp och den så ofta välbehövda it-assistansen kommer omfattas av avdraget. Det här innebär att RUT- reformen som Alliansen initierade får ännu större potential att skapa enkla jobb samt underlätta för framförallt unga och nyanlända att få in en fot på arbetsmarknaden. Här finns fler steg att ta.
Det finns skäl att återigen se över möjligheten att förstärka och utveckla ROT och RUT till att omfatta fler tjänster.

 

 

Jenny Petersson (M)