Motion till riksdagen
2016/17:3272
av Penilla Gunther (KD)

Tullarna på biomassa


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för avskaffade tullar på import av biomassa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Konsumenter, tillverkare och beslutsfattare är överens om att fossila produkter ska ersättas med förnybara alternativ, och efterfrågan på förnybara, biobaserade produkter växer i Europa. Begreppet bioekonomi är ett sätt att beskriva genomförandet av övergången från ett fossilbaserat samhälle till ett samhälle baserat på förnyelsebara råvaror och därmed minskad klimatpåverkan. Med bioekonomi avses en ekonomi som använder hållbart förnybara naturresurser för att producera biobaserade produkter, energi och tjänster.

Målet för EU:s klimatpolitik är att öka den andel av den förbrukade energin som har producerats från förnybara energikällor, såsom vind, sol och biomassa, till 20 procent 2020. En övergång till biologiska råvaror och bearbetningsmetoder kan spara upp till 2,5 miljarder ton CO2 per år fram till 2030. Det är en siffra vi inte kan förbise om vi vill klara klimatutmaningarna! Industrin är redo att besvara konsumenternas efterfrågan, både tekniken och kunskapen finns, men EU går miste om det gyllene tillfället att hjälpa industrin att förverkliga inhemsk produktion.

Idag är det dock nationella regler men även EU-regler som sätter käppar i hjulet för de företag som vill utveckla produkter som är baserade på så kallad biomassa. Höga tullar gör det omöjligt för dem att importera biomassa till ett rimligt pris. Läkemedel baseras ofta på socker och kan baseras på cellulosasocker. Även etanol görs av socker. Om till exempel etanolen ska kunna omvandlas till plast för blöjor eller engångsmaterial inom vården, behöver man importera biomassa för att få ekonomi i det.

EU:s regelverk främjar idag biobränslen men diskriminerar biobaserad råvara för industriell produktion. EU:s importtullar innebär att företag som importerar bioetanol till EU för kemikalieproduktion betalar motsvarande ca 40–60 % i tull, medan import av olja för kemikalieproduktion har 0 % tull.

EU:s importtullar på bioetanol och en politik som subventionerar det fossila istället för det förnybara är helt fel väg att gå. Vi riskerar att misslyckas med att lösa de stora hållbarhetsutmaningarna vi står inför och vi riskerar arbetstillfällen och hela Europas konkurrenskraft.

Med anledning av ovanstående, bör åtgärderna intensifieras för att avskaffa tullarna för import av biomassa så klimatmålen. Det bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Penilla Gunther (KD)