Motion till riksdagen
2016/17:3261
av Anders Hansson (M)

Brottsprovokation vid misstänkt sexualbrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att tillåta brottsprovokation vid misstänkt sexualbrott mot i synnerhet unga och förståndshandikappade på internet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Internet har en självklar plats i de flesta människors vardag. Många ungdomar och äldre är aktiva och chattar på olika hemsidors forum. Tyvärr gör anonymiteten på internet det möjligt för vuxna att använda sig av hemsidor som är riktade till ungdomar, och där försöka skapa sexuella kontakter med minderåriga. I syfte att komma åt vuxna som har sexuella kontakter med barn bör vi tillåta polisen att genomföra brottsprovokation. I det här fallet innebär det att en polis utger sig för att vara till exempel en minderårig flicka och låter sig kontaktas av vuxna som söker sexuell kontakt. Efter att tillräckligt material samlats för att styrka brott kan den vuxne identifieras och lagföras.

Likaså kan brottsprovokation användas i syfte att få tillgång till forum på internet som kräver lösenord för tillgång. Pedofilnätverk har, i syfte att undgå upptäckt, skapat skyddade forum som endast ”medlemmar” kan komma in på. Om en polis kan utge sig för att vara en medlem och därigenom få tillgång till det slutna forumet kan brottsbekämpande myndigheter komma åt och slå ut detsamma, samt förhoppningsvis spåra de pedofiler som berett sig tillgång till forumet.

Brottsprovokation bör i huvudsak tillåtas för brott som riktar sig mot särskilt försvarslösa grupper som minderåriga eller förståndshandikappade. Metoden kräver en strikt reglering för att inte missbrukas. Dock överstiger dess fördelar vida den börda som kontrollen innebär. Att få tag i förövare innan de kan förgripa sig på våra barn eller ungdomar och förstöra deras liv måste anses vara tillräcklig grund för att se över möjligheten.

 

Anders Hansson (M)