Motion till riksdagen
2016/17:3252
av Anders Hansson (M)

Veterandagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagsstyrelsen bör ta initiativ till att riksdagen i riksdagskammaren på lämpligt sätt ska hedra och uppmärksamma veterandagen den 29 maj och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har en lång tradition av att delta i fredsinsatser runt om i världen. Många är de officerare, soldater och övrig personal som under årens lopp i åtskilliga FN-insatser riskerat sina liv i syfte att rädda andras.

2002 antog FN en resolution som innebar att 29 maj ska vara en dag för fredssoldater världen över, det de kallar UN Peacekeepers Day. I Sverige firades veterandagen fram till 2007 tillsammans med FN-dagen den 24 oktober, men 2008 fastställdes 29 maj som högtidsdag för veterandagen av Försvarsmakten. År 2011 fick veterandagen äntligen statsceremoniell status av riksdagen.

Vår tacksamhet och respekt gentemot dessa män och kvinnor som deltagit i Sveriges insatser måste uttryckas på tydligaste sett. Många goda åtgärder har genomförts på senare tid, men en bastion kvarstår, nämligen Sveriges riksdag. Beslut om svenskt deltagande i en FN-insats sker av ledamöterna i Sveriges riksdag. Det är således svenska riksdagsledamöter som ger klartecken för att skicka svenska soldater till en oroshärd runt om i världen. Därmed bör också ledamöterna i Sveriges högsta beslutande församling uppmärksamma, visa sin respekt och sin tacksamhet gentemot dessa män och kvinnor vid en högtidlig ceremoni i riksdagens kammare.

 

 

Anders Hansson (M)