Motion till riksdagen
2016/17:3215
av Boriana Åberg m.fl. (M)

Utbyggnader av vägsträckor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den beslutade utbyggnaden av E22 Fjälkinge–Gualöv bör genomföras enligt plan och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den beslutade utbyggnaden av E65 Svedala–Börringe bör genomföras enligt plan och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den beslutade utbyggnaden av E22 trafikplats Lund S bör genomföras enligt plan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inför höstens infrastrukturproposition har Trafikverket fått i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag åt regeringen. I regeringens direktiv till Trafikverket inför denna process framkommer det att icke påbörjade projekt i den nationella planen för 2014–2025 ska omprövas utifrån nya kriterier om bl.a. klimatpåverkan. De exakta skrivningarna i direktiven lyder:

Inriktningsunderlaget ska omfatta tre analyser:

      hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas enligt

      Trafikverkets prognos utifrån hittills beslutad politik,

      hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om

      trafiken utvecklas enligt Trafikverkets prognos med hittills beslutade och aviserade åtgärder,

      hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas enligt Trafikverkets prognos med antaganden om ytterligare styrmedel och åtgärder för att kostnadseffektivt minska transportsystemets utsläpp av växthusgaser.

På grund av sitt geografiska läge är Skånes infrastruktur av stor betydelse för hela landet. Skåne är Sveriges främsta transitregion, och Sveriges port mot resten av Europa. Därför är det självklart av mycket stor vikt att projekten i den nationella planen 2014–2025 genomförs som planerat. Den nu initierade omprövningen innebär att redan beslutade utbyggnader av synnerligen viktiga vägsträckor i Skåne riskerar att inte genomföras, något som är helt oacceptabelt.

I den föregående planprocessen, 2014–2025, hade Trafikverket tydliga direktiv att fortsätta med de objekt som var fastställda i planen. Planerade och utlovade projekt skulle med andra ord färdigställas. Detta gäller inte längre. I de nya direktiven ska, förutom samhällsekonomiska effekter, hänsyn tas till ”miljökonsekvenser och sociala konsekvenser etc.”, vilket även ska gälla planerade men ännu inte påbörjade projekt. Konsekvensen för de som bor i Skåne kan bli att välbehövliga utbyggnader och upprustningar av vägnätet skjuts på framtiden.

Med sitt strategiska läge hanterar Skåne en stor del av svenska företags transporter genom flera viktiga godsstråk. Här passerar årligen mer än en miljon lastbilar, vilket belastar vägnätet mycket hårt. Det bör inte vara nyheter för regeringen, men trots det väljer de att ge efter för Miljöpartiets vision om ett bilfritt Sverige. Att sätta stopp för vägprojekt kommer inte att minska antalet bilar. Däremot kommer det att minska framkomligheten, skapa bilköer och öka antalet olyckor.

Som exempel på det sistnämnda kan nämnas att syftet med den planerade breddningen och utbyggnaden av den del av väg E22 i Skåne som inte är motorväg just är att öka trafiksäkerheten. Den här motionen ställer sig samtliga skånska riksdagsledamöter bakom.

 

 

Boriana Åberg (M)

 

Tobias Billström (M)

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Anders Hansson (M)

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Olof Lavesson (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Gunilla Nordgren (M)

Patrick Reslow (M)

Ewa Thalén Finné (M)

Hans Wallmark (M)

Anette Åkesson (M)