Motion till riksdagen
2016/17:3214
av Boriana Åberg (M)

Utveckla säkerhetsanordningen för vajerräcken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utveckla konstruktionen av vajerräcken och därigenom öka säkerheten för motorcyklister i trafiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett föredömligt land när det handlar om trafiksäkerheten. Vi arbetar aktivt med att förbättra säkerheten för alla som färdas på landets vägar och en stor del av arbetet handlar om att i så stor utsträckning som möjligt bygga bort risker i trafiken. Sedan införandet av vajerräcken som separerar hundratals mil väg från motsatt körfält har antalet dödsolyckor per år minskat. Men alla trafikanters säkerhet ökar inte tack vare räckena. Enligt Sveriges Motorcyklister kan vajerräcken orsaka svåra skador på föraren vid en olycka och har därför bland annat krävt att vajrarna kläs in för att förhindra att en MC-förares ben eller arm slits av vid en kollision.

Motorcyklister är i jämförelse med bilister väldigt utsatta i en kollision. För att öka säkerheten bör vi se över konstruktionen av vajerräcken för att om möjligt bygga bort ännu fler risker. Om det finns en chans att vi kan rädda liv genom att förändra det sätt vi separerar körfälten från varandra bör vi ta den chansen.

 

 

Boriana Åberg (M)