Motion till riksdagen
2016/17:3181
av Penilla Gunther (KD)

Socioekonomiska beräkningar av insatser inom vård och omsorg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur socioekonomiska beräkningar kan användas inom vård och omsorg för att bättre belysa kostnader och vinster såväl för den enskilde som för samhället och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vår strävan att uppnå jämlik vård i landet kan nya beräkningsmodeller behövas för att belysa samhällets kostnader inte bara för det som faktiskt åstadkommes inom vård och omsorg genom till exempel kvalitetsregister och öppna jämförelser, utan även för att belysa vad som händer när saker inte görs.

Socioekonomiska beräkningar har visat på minskade kostnader för samhället, förutom den personliga vinsten, för personer som lämnat missbruk och kriminalitet. Men detta beräkningssätt kan också användas för insatser kring sjukdom och ohälsa. Rapporter från olika delar av landet visar på att aktiva insatser i både psykisk och fysisk rehabilitering ökar möjligheten till egen försörjning genom förbättrad hälsa.


Hälso- och sjukvårdskansliet för Västragötalandsregionen i Mariestad tog 2011 fram en beräkning om de socioekonomiska vinster som kan göras om man på olika sätt kan förebygga fetma hos barn och ungdomar[1]. Övervikt och fetma är ett växande problem i Sverige liksom i övriga världen och medför bland annat ökad risk för tidig död i hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Självfallet finns även studier på hur kortade vårdköer för olika typer av vanligare operationer, kan minska antalet dagar i sjukskrivning och därmed snabbare möjlighet att återgå till arbete, vilket också påverkar både den enskildes och samhällets ekonomi.

Jag är övertygad om att när medel och insatser ställs mot varandra, är det lika viktigt att ställa frågan vad det kommer att kosta om insatserna inte görs; om det medför nedsatt arbetsförmåga under en längre tid, eller skadar möjligheterna för människor att få ett arbete efter sin förmåga.

Enligt beräkningar från Folkhälsomyndigheten 2016, kvarstår skillnader i hälsa och tenderar att öka inom vissa områden. Att använda socioekonomiska beräkningar för analys av kostnader och vinster inom vård och omsorg, är något som behöver främjas för att uppnå en mer jämlik vård i landets 21 landsting och regioner.

 

Penilla Gunther (KD)

 

 


[1] http://www.vgregion.se/upload/H%C3%A4lso-och%20sjukv%C3%A5rdsn%C3%A4mndernas%20kansli%20HSNK/Gammalt%20material%20hsnk/H%C3%A4lso-%20och%20sjukv%C3%A5rdskansliet%20Mariestad/2011/Att%20f%C3%B6rebygga%20fetma%20hos%20barn%20och%20ungdom_en%20ekonomisk%20analys.pdf