Motion till riksdagen
2016/17:3178
av Robert Halef (KD)

Om stöd för Libanons säkerhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om humanitärt stöd till Libanon och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om politiskt stöd till Libanon och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det gläder mig att Sveriges regering har beslutat om inrättande av en svensk ambassad i Beirut, Libanon, vilket jag ett flertal gånger har lyft behovet av, för att stärka de ekonomiska och politiska relationerna länderna emellan.

Det pågår ett inbördeskrig i Syrien sedan 2011. Över 500 000 människor har blivit dödade och över en miljon skadade och miljoner syrier är på flykt.

Av dessa flyktingar har cirka en miljon tagit sin tillflykt till Libanon som har cirka fyra miljoner invånare. Libanon har nog med egna ekonomiska och politiska problem. Vi får inte glömma att Libanon ännu inte har återhämtat sig från ett inbördeskrig som varade i 15 år och en påföljande syrisk ockupation av landet. Det finns spänningar mellan syrier och libaneser och har funnits under en längre tid och detta till trots har libaneserna huserat ca en miljon syriska flyktingar. Situationen är ohållbar och kan få förödande konsekvenser, både politiskt och ekonomiskt. Libanon behöver humanitärt stöd för att kunna hjälpa flyktingar med deras behov, som skolgång, kläder, mat och boende, för att de ska få ett så drägligt liv som är möjligt efter omständigheterna. Det är en stor utmaning för ett litet land med knappa ekonomiska resurser.

Turkiet, med sina 80 miljoner invånare och cirka 1,5–2 miljoner flyktingar, har fått och kommer att få ekonomiskt stöd från EU för att hjälpa flyktingarna i väntan på att kriget i Syrien och Irak ska ta slut. Men det är lång tid dit. Lång tid innan människor kommer kunna återvända till sina hem. Så länge vi är långt ifrån fred och återuppbyggnad är de humanitära behoven stora.

Libanon har ännu inte återhämtat sig från inbördeskriget. Samtidigt har IS flera gånger attackerat landet för att försöka destabilisera det. Hittills har den libanesiska militären hållit dem stången. Men det är inte säkert att de klarar uppgiften ensamma i framtiden. Det finns starka sekteristiska spänningar i Libanon som kan utnyttjas av extremistiska krafter. De ekonomiska bekymren bidrar till den politiska instabiliteten. Man har gjort sig ekonomiskt beroende av krafter som Saudiarabien, Qatar och Iran som har olika strategiska intressen. Blandas alla ingredienser samman på fel sätt kan situationen bli förödande. Vi har sett resultatet i Syrien och i Irak.

Libanons röst är inte lika stark som andras, på grund av ett handlingsförlamat parlament och ett land utan president. Det är ett land där politiker och partier har tappat förtroende för systemet och landet kan förr eller senare kollapsa om inte EU och FN tar större ansvar och hjälper regeringen politiskt och bidrar med militärt, ekonomiskt och humanitärt stöd.

Utan ett starkare stöd kan en smugglarverksamhet komma igång i Libanon, ett land med kust mot Medelhavet. Hundratusentals flyktingar kommer riskera sina liv för att söka asyl i EU och i andra länder. Regionen måste stabiliseras och Libanon är en nyckelfaktor.

FN och EU bör öka sina humanitära insatser till Libanon för att flyktingar i landet ska få de förnödenheter, hjälp och stöd som de har behov av.

 

Robert Halef (KD)