Motion till riksdagen
2016/17:3177
av Robert Halef (KD)

Kameraövervakning för att hjälpa blåljuspersonal i utsatta områden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det lättare att använda kameraövervakning på vissa strategiska platser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utanförskapsområdena blir allt fler och vi ser att blåljuspersonalen är under attack när de ska göra insatser mot kriminella och med sjukvård och brandsläckning på vissa orter i Sverige.

Detta måste stoppas och de skyldiga straffas för sina brott. Den bästa metoden för att bevisa brott och lagföra dessa brottslingar är kameraövervakning på vissa strategiska platser i dessa stadsdelar, och kamerorna placeras i samråd med polisen.

Självklart ligger ansvaret i första hand på individen. Men ansvar ligger också på familjer att uppfostra sina barn till goda samhällsmedborgare. Civila samhällsorganisationer, skolan och de sociala myndigheterna och kommuner har ett ansvar och en möjlighet att förebygga utanförskap.

Men det räcker inte alltid. Polisen måste kunna lagföra den som begår brott. De skyldiga bör stå för kostnaden för skadegörelse så att föräldrar blir mer engagerade i vad deras barn gör och tar ansvar.

En del åtgärder är nödvändiga för att komma tillrätta med problemen och återskapa framtidshopp för dessa ungdomar.

Det är viktigt att vi satsar på att det ska finnas lokala poliser i utanförskapsområden som på nära håll bygger kontakter, förebygger brott och underlättar uppklarandet av brott. Vuxnas ansvar att närvara och nattvandring i dessa miljöer är också viktigt för att ungdomar inte ska hamna på glid.

Sverige står inför stora utmaningar på många sätt – hög arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet och ett stort utanförskap där många lever på bidrag. Kraftigt segregerade kommuner och stadsdelar har gjort att det har bildats parallellsamhällen i samhället. Många av dessa ungdomar saknar utbildning och förebilder med föräldrar som inte har jobb och en skola som inte klarar av att rusta dem för studier och arbetsmarknaden. Det har gjort att dessa områden har blivit tickande bomber där ungdomar tar lagen i egna händer och skaffar sig makt och prestige. För att göra kriminell karriär attackerar de samhället och de organ som ska skydda samhället.

Oskyldiga blir drabbade när bilar bränns, butiker vandaliseras och försäkringsbolag kräver högre premier för försäkrad egendom av människor som gör rätt för sig men råkar bo i fel område eftersom områdena anses vara riskfyllda. Så kan vi inte ha det.

Vi måste ge polisen mer resurser som underlättar för polisen att bevisa brott och lagföra dessa kriminella. Vi behöver fler närpoliser som kan arbeta förebyggande genom att bygga förtroende i dessa områden.

Ett annat medel för att bryta denna mycket allvarliga samhällsutveckling är kameraövervakning på strategiska platser. Dessa bör placeras i samråd med polisen snarast möjligt för att snabbt kunna motarbeta den oroväckande utveckling som vi ser i många utanförskapsområden.

 

Robert Halef (KD)