Motion till riksdagen
2016/17:3175
av Robert Halef (KD)

Spårväg mellan Norsborg och Södertälje


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna till en spårväg mellan Norsborg och Södertälje och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Södertälje är Stockholms läns fjärde största kommun med cirka 93 000 invånare, och Stockholm är en av Europas snabbast växande regioner. För att välfärden och tillväxten inte försämras är det viktigt att ha en fungerande infrastruktur som är robust och lättillgänglig. Sveriges befolkning växer och tillväxten likaså. Stockholm är motorn i svensk tillväxt med många pågående satsningar på infrastruktur som ska möta dagens och morgondagens behov av person- och godstransporter. Citybanan är så gott som färdigbyggd, ett flertal nya tunnelbanestationer är byggda och det pågår utbyggnad av flera andra. Förbifart Stockholm är under uppbyggnad.

Även de södra kommunerna i länet som Södertälje behöver rustas för framtida utmaningar när det gäller tillgänggörandet av kommunikationer, underlättat resande, ökade möjligheter till företagsetableringar och ökat bostadsbyggande.

Det är redan trångt på pendeltågstrafiken mellan Stockholm och Södertälje, och man har nått kapacitetstaket på spårväg. De långa bilköerna till och från Stockholm vittnar om bristen på alternativa färdmedel och gör att koldioxidutsläppen snarare ökar än minskar på denna sträcka.

För att inte hämma utvecklingen för de södra kommundelarna och för att Stockholm ska hävda sig framöver i den hårda internationella konkurrensen om tillväxt är det nödvändigt att undersöka möjligheten att förlänga tunnelbanelinjen från Norsborg till Södertälje med en spårväg.

Spårväg är en billigare investering jämfört med tunnelbana eller ett nytt järnvägsspår.

Med fler tillgängliga transportalternativ skulle Södertäljebornas tillgång till Stockholms läns arbetsmarknad stärkas, och fler Stockholmsbor kommer att kunna bosätta sig i Södertälje. Södertälje har länets högsta arbetslöshet, en hög ungdomsarbetslöshet och ett högt socialt utanförskap. En infrastruktursatsning med spårväg Norsborg–Södertälje ökar tillgängligheten till Stockholms arbetsmarknad för Södertäljebor och alla de som behöver ta sig till Södertälje och jobbar på stora företag som Scania och Astra.

 

Robert Halef (KD)