Motion till riksdagen
2016/17:3157
av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M)

Avdragsförbudet för stadigvarande bostad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ändra mervärdesskattelagen på så sätt att avdragsförbudet för stadigvarande bostad slopas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Momsen är en konsumtionsskatt, alltså en skatt som i sista hand betalas i samband med inköp för konsumtion. Näringsidkares rätt till avdrag för ingående moms på kostnader är en förutsättning för att systemet ska fungera. Avdragsförbudet för stadigvarande bostad innebär ett avsteg som kan ifrågasättas utifrån ett EU-rättsligt perspektiv. Sverige fick förhandla sig till en rätt att behålla förbudet vid EU-inträdet.

Förra året uppmättes den högsta siffran någonsin av antalet människor på flykt i världen; 1,2 miljoner människor sökte skydd i EU. Över 160 000 personer sökte asyl i Sverige. I spåren av detta har antalet uthyrningar av bostäder till flyktingar ökat och problemet med avdragsförbudet för stadigvarande bostad aktualiserats. 

Avdragsförbudet innebär att enskilda personer och företag som upplåter lokaler, till exempelvis flyktingboenden eller äldreomsorgslokaler, riskerar att hamna i en situation som saknar förutsebarhet och som innebär stora momsrisker. En sådan upplåtelse av lokaler kan förändra bedömningen av befintlig verksamhet på så sätt att verksamheten anses gå från att bedriva momspliktig verksamhet till att bedriva momsfri verksamhet. Detta innebär att man inte kan göra momsavdrag och att momskostnaderna ökar. Dessutom kan man behöva återföra, betala tillbaka (jämka) tidigare avdragen ingående moms på investeringar gjorda för upp till 10 år sedan.

Om avdragsförbudet för stadigvarande bostad togs bort, skulle momsavdragen rimligen inte öka för privata kostnader i samband med uthyrning av bostäder, eftersom privata kostnader inte är avdragsgilla idag. Detta grundar sig på andra regler, som alltjämt skulle gälla, även om avdragsförbudet för stadigvarande bostad togs bort.

Staten har det ekonomiska ansvaret för flyktingmottagandet. Dagens regler leder till höjda hyror på bostäder till flyktingar då de ökade momskostnaderna kompenseras genom hyreshöjningar. Den administrativa börda som reglerna medför innebär att många väljer bort momsfri uthyrning, vilket riskerar att minska utbudet på bostäder.

Givet den situation Sverige befinner sig i måste regeringen agera och se över varje möjlighet att förenkla för enskilda och företag som vill hyra ut lokaler till flyktingbostäder. En bra början vore att se över avdragsförbudet för stadigvarande bostad.

 

 

Maria Malmer Stenergard (M)

 

Helena Bouveng (M)

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Anette Åkesson (M)

Jörgen Warborn (M)

Maria Abrahamsson (M)