Motion till riksdagen
2016/17:3155
av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M)

Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution


Sammanfattning

Skatteverket bör få ett särskilt uppdrag att stärka arbetet med att bekämpa skattefusk. Sedan 2006 har över fyrtiotalet internationella skatteavtal passerat riksdagens bord och lett till ett kraftigt ökat nettoinflöde av kapital från länder med vilka Sverige har avtal. Men skatteflykten riskerar att hela tiden hitta nya vägar varför Skatteverket i sitt uppdrag ska arbeta för att identifiera eventuella nya länder som utnyttjas för skatteflykt.

Vi ökar därför anslaget till myndigheten med totalt 35 miljoner kronor per år.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Skatteverket ett särskilt uppdrag att stärka arbetet med att bekämpa skattefusk och tillkännager detta för regeringen.

Anslagsanvisning

Tabell 1. Moderaternas förslag till anslag för år 2017 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (miljoner kronor).

Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (M)

1:1

Skatteverket

7 357 366

+4 123

1:2

Tullverket

1 743 925

−8 343

1:3

Kronofogdemyndigheten

1 884 273

−7 493

 

Summa

10 985 564

−11 712

Politikens inriktning

Inledning

I Sverige ska man göra rätt för sig. De som väljer att inte bidra till samhället genom att inte betala sin skatt sviker vårt samhälle. Att motverka skatteflykt och aggressiv skatteplanering är centralt då tiotals miljarder kronor i skatt som borde ha betalats på internationella transaktioner försvinner varje år enligt Skatteverket. En central del i Moderaternas plan för ett starkare Sverige blir därför att bekämpa skattefusk varför vi föreslår en rad åtgärder.

Anslag 1:1

Vi föreslår ökat anslag till Skatteverket enligt ovan för att stärka legitimeten i skattesystemet och försvåra att pengar göms undan utomlands. Skatteverket bör få i uppdrag att arbeta för att identifiera eventuella nya länder som utnyttjas för skatteflykt.

Den snabbt växande delningsekonomin förändrar och utmanar våra traditionella föreställningar om hur framtidens skattesystem ska utformas. Vidare bör därför ingå i uppdraget att Skatteverket ska förbättra it-stöd och administrativt stöd för köpare och säljare inom delningsekonomin, för att förenkla administrationen samt säkerställa att skatteinbetalning sker på ett korrekt sätt.

Minskad uppräkning av förvaltningsanslag

För att finansiera prioriterade satsningar görs en justering av de anslag som berörs av PLO-uppräkning. Effekten blir att uppräkningen av vissa anslag blir något lägre jämfört med regeringens förslag.

 

 

Maria Malmer Stenergard (M)

 

Helena Bouveng (M)

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Anette Åkesson (M)

Jörgen Warborn (M)

Maria Abrahamsson (M)