Motion till riksdagen
2016/17:3140
av Cecilia Widegren (M)

Skatter och avgifter på lönebesked


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ett införande av en direkt schablonanvisning till jobbskatteavdraget på löntagares lönespecifikation och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppmuntra arbetsgivare att redovisa sociala avgifter på löntagares lönespecifikation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kunskap och upprepning är inlärningens moder. Under åren 2006 till 2014 genomförde alliansregeringen omfattande reformer – varav jobbskatteavdraget var en. Detta gjordes för att minska det skattetryck som fanns samt för att svenska löntagare skulle få en större disponibel inkomst – och på så vis påvisa att det lönar sig att arbeta.     Jobbskatteavdraget var en del av arbetslinjen för att öka incitamenten för dem som står utanför arbetsmarknaden att komma in på arbetsmarknaden, för att på så vis öka sysselsättningen.

Arbetet med att minska skattetrycket är av vikt och även avgörande för att nya investeringar ska göras samt för att konsumtionen ska öka så att den svenska ekonomin ska kunna växa. Detta främjar jobben då våra svenska företag gynnas och kan växa ytterligare av en ökad konsumtion, och i gengäld anställa fler.

De dryga 1 500 kronor mer per månad och löntagare som jobbskatteavdraget inneburit bidrar starkt till att trycket minskar på många familjer. Inte minst ensamstående föräldrar med stora utgifter har fått bättre ekonomi och större möjlighet att få ekonomin att gå runt varje månad. Tyvärr är alldeles för få svenska löntagare medvetna om att skattetrycket i Sverige har minskat genom jobbskatteavdraget. Detta kan vi ändra på genom att införa en direkt anvisning till jobbskatteavdraget på löntagares lönespecifikation. På samma sätt bör det göras anvisningar på löntagares lönespecifikation i de fall kommuner och landsting sänker eller höjer kommunalskatten.

Det vore dessutom önskvärt att fler arbetsgivare gör samtliga omkostnader för löneanställda transparenta så att arbetsgivaravgifter med mera blir synliga på lönebeskedet.

Osäkerheten i ekonomin gör att hushållen ökar sitt sparande istället för att konsumera. Flera finansinstitut oroas av att svenskarna sparar i tider då den svenska ekonomin verkligen skulle gynnas av en högre konsumtion. En ökad konsumtion får igång ekonomin, och svenska företag kan anställa och växa. Att redogöra för jobbskatteavdraget på löntagares lönespecifikation skulle därmed gynna hela samhället med fler jobb och en växande ekonomi.

 

 

Cecilia Widegren (M)