Motion till riksdagen
2016/17:3138
av Cecilia Widegren (M)

Polisutbildning i Skaraborg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Skaraborg som en lämplig region för en ny polisutbildning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polisutbildning bedrivs sedan 1 den januari 2015 på tre platser i Sverige som uppdragsutbildning vid högskolorna i Södertörn, Umeå och Växjö. Jag anser att polisutbildningen behöver ha ytterligare geografisk spridning i landet och att Skaraborg har goda förutsättningar för en ny och modern polisutbildning.

I Skaraborgsregionen finns ett flertal viktiga aktörer som är betydelsefulla för en polisutbildning. Det finns en väl utvecklad samverkan mellan de 15 kommunerna och Högskolan i Skövde. Försvarsmakten har två verksamma regementen i Skövde och Karlsborg, och Swedish Rescue Training Centre, tidigare Räddningsskolan i Skaraborg, är placerad i Skövde. Därtill hör bland annat utmärkta övningsfält med skjut- och sprängplatser.

Vid Högskolan i Skövde finns en samlad kompetens inom informationsteknik och flera tvärvetenskapliga utbildningar där informationsteknik integreras med andra ämnesområden. Högskolans informationstekniska profil är en viktig tillgång för att förbereda framtidens poliser inför en allt mer komplex yrkesroll i informationssamhället.

Skaraborg har ett centralt geografiskt läge med goda kommunikationer och uppfyller de förutsättningar som borde komma i fråga för en etablering av en ny och modern polisutbildning. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Cecilia Widegren (M)