Motion till riksdagen
2016/17:3131
av Cecilia Widegren (M)

Främjande av hälsa – friskvårdsbidrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa ett personligt avdrag för friskvård och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fysisk aktivitet är nödvändigt för att vi ska fungera, och det är tillsammans med en hälsosam kost grunden för välmående. Genom att aktivera oss fysiskt får vi positiva effekter på både den psykiska och fysiska hälsan. Det ger även en positiv effekt på både förebyggande och behandling av en rad olika sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet och depression. Statens folkhälsoinstitut rekommenderar svenska befolkningen att röra på sig minst 30 minuter varje dag, och ytterligare positiva effekter på hälsan kan uppnås om vi ökar den dagliga mängden eller ansträngningsnivån. Att fler människor motionerar skulle därför vara en betydelsefull, hälsofrämjande åtgärd som förutom det förbättrade individuella välmåendet skulle innebära minskad belastning på sjukvården.

I dag har alla arbetsgivare möjlighet att avdragsgillt stödja de anställdas motionerande och friskvård. De anställda kan träna gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Även enklare former av motionsdans som bugg, folkdans, squaredance och jazzdans räknas som skattefria personalvårdsförmåner. Förutom den fysiska rörelsen kan andra former för utövande av friskvård som exempelvis kostrådgivning, information om stresshantering, ”kontorsmassage” och kroppsmassage såsom rosenterapi och zonterapi även det vara avdragsgillt.

Dagens friskvårdsavdrag är en positiv åtgärd, men tyvärr är den inte generell och omfattar därför inte ridsport, golf, utförsåkning eller segling, som underlättar och bidrar till en investering i människors välmående.

För att utveckla och bredda friskvårdsarbetet, och inte minst inkludera de som inte har en arbetsgivare – studenter, de med sjuk- och aktivitetsersättning, pensionärer med flera – bör regeringen se över möjligheten att förändra dagens avdrag till ett individuellt friskvårdsavdrag om 2 000 kronor per år, utan dagens undantag. Det skulle ge fler möjligheten att ta ett större eget ansvar för den egna hälsan. När hälsan stärks mår människor bättre och kostnaderna för samhället minskar.

 

 

Cecilia Widegren (M)