Motion till riksdagen
2016/17:3109
av Rickard Nordin (C)

Kommuner som testarenor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kommuner som så önskar ska kunna utgöra testarenor för olika typer av regelförändringar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige är det kommunala självstyret stort och en viktig grundsten offentlig struktur. Mycket av det som påverkar kommuner är dock regelstyrt från nationell nivå. Alldeles för ofta införs också nya regler utan ordentlig prövning i verkligheten för att lära sig av framgångar och misstag. Resultatet blir en modell där alla ska stöpas i samma form och där nya regler införs utan att ha testats annat än i simuleringar.

Det vore istället rimligt att enskilda kommuner får ansöka om tillfälliga särregler. På så vis kan olika kommuner med olika regelverk användas som testbädd för framtida nationell lagstiftning. Att införa nya regler utan att ha testat först är riskabelt och kan bli dyrt och tidsödande att reda ut i efterhand.

Det vore inte alls orimlig att tänka sig att en kommun får chansen att införa betydligt mer matematik på skolschemat i särskilt utvalda skolor för att se effekterna på elevers resultat. Eller att en annan kommun vill testa effekterna av att införa miljözoner för lätta fordon, eller kanske justera de miljözoner som finns för tunga fordon, även utifrån bullernivåer. Bara kreativiteten kan sätta gränser, och det ger både insikter och möjligheter till forskning på effekter som annars bara hade kunnat studeras gentemot andra länder, alternativt i simuleringar.

Självklart behöver ansökningarna vägas mot olika andra viktiga samhällsändamål som säkerhet, god livsmiljö m.m., men att låta kommunerna få chansen att spela lite friare kan också ge dem jlighet att profilera sig för att bli mer attraktiva eller skapa möjligheter till mer lokalt anpassad lagstiftning.

Det finns helt enkelt väldigt få saker att förlora, annat än lite statlig kontroll över kommuners likriktning. I slutändan vinner både kommuner och staten genom att kunskapsunderlaget i policyfrågor ökar och kommuner får chansen att gå före en ibland alltför långsam beslutsprocess på nationell nivå.

 

 

Rickard Nordin (C)