Motion till riksdagen
2016/17:3102
av Helena Lindahl och Peter Helander (båda C)

Reformerat reseavdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda avdraget för resor i deklarationen i syfte att inte missgynna de resenärer som saknar tillgång till kollektivtrafik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen föreslår i sin budget för 2017 att beloppsgränsen vid avdrag för resor mellan bostaden och arbets- och utbildningsplatsen höjs från 10 000 till 11 000 kronor per år.

Så som reseavdraget är konstruerat idag slår det hårt mot de människor som bor landsbygden och som inte har något annat val än att köra bil till och från sitt arbete. Bor man i en stad eller på en större ort finns det oftast en utbyggd kollektivtrafik att tillgå, vilket gör att det är lättare att välja bort bilen när avdragsmöjligheterna försämras. Detta är positivt i storstäder då biltrafiken minskar och miljön förbättras. Men befinner man sig exempelvis i områden där man inte har något annat alternativ än bilen, så blir det än mer kostsamt. I skogslänen och andra delar av Sverige är avstånden oerhört stora. Människor som bor på gles- och landsbygden får ofta pendla långa sträckor dagligen för att komma till och från sina arbetsplatser.

Minskade möjligheter till skatteavdrag för bilresor bidrar till ytterligare kostnader för landsbygdens invånare. Det ökar åter klyftan mellan de som bor i staden respektive på landet och är inte acceptabelt. För att alla ska ha likvärdiga möjligheter till arbetspendling kan det inte vara rimligt att öka kostnaderna för dem som har längst att pendla. Vi borde därför utreda ett nytt system för reseavdrag som baseras på avstånd och utan beloppsgränser.

Detta bör ges regeringen till känna.

 

Helena Lindahl (C)

Peter Helander (C)