Motion till riksdagen
2016/17:3101
av Helena Lindahl och Peter Helander (båda C)

Begränsa inte människors valfrihet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fokusera på effektivitet och kvalitet i stället för på begränsningar av vinster i välfärden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I början på september 2016 kunde man i tidningen Dagens Nyheter läsa en debattartikel skriven av forskaren Joachim Landström. Han har skrivit två rapporter till den utredning om vinster i välfärden som regeringen tillsatt. I sin artikel skriver han:

När Ilmar Reepalu säger i SVT:s ”Agenda” att vinstnivån i välfärdsbolagen ska vara lägre än 10 procent så går han emot min analys. Skulle hans förslag bli verklighet skulle det i praktiken innebära ett förstatligande av välfärdssektorn.

Regeringens jakt på företagen kommer att resultera i att många, inte minst de mindre företagen, får stänga igen sin verksamhet. Trots att patienter, elever, anhöriga och personal är nöjda med den kvalitet, den omsorg och den skola som många företag erbjuder, vill regeringen ändå kapa dessa vid fotknölarna.

Vi värnar den mångfald och den valfrihet som företag skapar. Vill man att människor ska kunna välja och välja bort måste det finnas flera utförare. Sund konkurrens skapar kvalitet, vilket är det viktigaste för de äldre som har behov av god omsorg eller de elever som vill ha en bra utbildning.

Att, som regeringen föreslår, begränsa vinster i välfärdsföretagen och tvinga dessa att återinvestera i verksamheterna vore rimligt om det var så att de vinstdrivna välfärdsföretagen kostade skattebetalarna extra pengar. Men faktum är att dessa företag inte kostar mer för skattebetalarna än de offentliga verksamheterna. Därför blir frågan om vinster felriktad. Fokus borde i stället ligga på vilken kvalitet de privata företagen levererar.

Ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter sammanfattar frågan (Sundsvalls tidning den 13 mars 2015) på ett klokt sätt:

Det väsentliga när man diskuterar välfärd bör kanske inte vara exakt vem som tjänar på den, utan vad skattebetalarna faktiskt får för sina pengar. En relevant fråga att ställa är varför privata företag genom effektiv organisering av välfärdstjänster ska tvingas avstå vinsten till staten eller kommunen, när det mer logiska borde vara att offentliga välfärdsinrättningar lär av de privata och på så sätt utnyttjar skattepengarna lika effektivt som många av de privata aktörerna.

Vi vill med anledningen av texten föreslå regeringen att fokusera på effektivitet och kvalitet istället för begränsningar av vinster i välfärden. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Helena Lindahl (C)

Peter Helander (C)