Motion till riksdagen
2016/17:3097
av Allan Widman och Maria Weimer (båda L)

Angränsande zon


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta en angränsande zon utanför svenskt sjöterritorium och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utrikesminister Carl Bildt uttalade följande som svar på en skriftlig fråga gällande angränsande zon den 10 januari 2008:

I en angränsande zon kan kuststaten utöva nödvändig kontroll av exempelvis ingående fartyg för att i preventivt syfte och på ett mer effektivt sätt förhindra överträdelser mot kuststatens lagar och förordningar vad avser invandring, skatter, tullar och hälsovård. Vidare kan kuststaten förfölja och ingripa mot utgående fartyg vid misstanke om att brott skett inom kuststatens territorium eller territorialhav mot sådana lagar och förordningar.

Detta är frågor som har bäring på flera viktiga områden och som berör vår geografiska närhet såsom miljö-, utrikes- och säkerhetspolitik, kampen mot terrorism och gränsöverskridande brottslighet.

Sverige har inte i enlighet med FN:s havsrättskonvention inrättat någon angränsande zon. Regeringen gav emellertid redan 1995 uttryck för att frågan om inrättande av en angränsande zon bör bli föremål för utredning (prop. 1995/96:140 s. 159 f.). Frågan om tillsättandet av en sådan utredning bereddes under lång tid.

Den 5 maj 2011 tillsattes till sist en utredning i frågan. Utredningen, som tog sig namnet Havsgränsutredningen, föreslog i februari 2015 att en angränsande zon skulle inrättas runt landets kuster med en största bredd om 24 nautiska mil utanför territorialhavet. Utredningens förslag har sedan remissbehandlats.

Vid en interpellationsdebatt i maj 2015 hävdade vår nuvarande utrikesminister Margot Wallström att en proposition om inrättande av en angränsande zon skulle läggas så snart som lagstiftningsprocessens olika steg medgav det. Då någon proposition i ämnet inte återfanns i propositionsförteckningen för riksdagsåret 2015/16 ställde undertecknad en skriftlig fråga om när en sådan kunde väntas. Utrikesministern lämnade den 23 september 2015 följande svar:

Allan Widman har frågat mig om jag fortfarande avser att verka för att en proposition angående inrättande av en svensk angränsande zon läggs fram för riksdagen så skyndsamt som lagstiftningsprocessens olika steg medger.

Lagstiftningsprocessen pågår och mitt svar till Allan Widman är detsamma som i maj: proposition till riksdagen kommer att lämnas så skyndsamt som lagstiftningsprocessens olika steg medger.

Havsgränsutredningens betänkande, Gränser i havet (SOU 2015:10), har varit ute på remiss till den 20 augusti. Något enstaka remissvar saknas fortfarande.

Den planerade propositionen avses – utöver förslag om inrättande av en svensk angränsande zon – även omfatta betänkandets förslag till ny lagstiftning om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner. Det är ett omfattande material som nu bereds i Regeringskansliet. Regeringen kan ännu inte bedöma om någon proposition kommer att hinna läggas fram i tid för att behandlas under innevarande riksdagsår. Därför fanns inte någon proposition i ämnet med i den förteckning över planerade propositioner och skrivelser under hösten 2015 som nyligen lämnades till riksdagen.

Inte heller i propositionsförteckningen för riksdagsåret 2016/17 återfinns någon proposition om inrättande av en angränsande zon.

Sedan frågan om inrättande av en angränsande zon började övervägas 1995 har de säkerhetspolitiska spänningarna runt Östersjön tilltagit. Det ligger i sakens natur att det i så liten utsträckning som möjligt ska finnas okontrollerade havsområden där statlig tillsyn saknas.

 

 

Allan Widman (L)

Maria Weimer (L)