Motion till riksdagen
2016/17:3083
av Per Lodenius (C)

Förtydligande av Sieps uppdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tydliggöra Sieps uppdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våren 2016 presenterades utredningen ”EU på hemmaplan” (SOU 2016:10) som bland annat innehåller förslag på hur man ska förstärka diskussionen om europa- och EU-frågor på hemmaplan i Sverige. Utredaren pekar på vikten av att information och kunskap sprids över hela landet men pekar också på att så inte sker idag.

Det är olyckligt då EU påverkar hela Sverige. EU-politiken och demokratibygget får inte bli en angelägenhet enbart för Stockholm. Utredningens resultat kan tolkas som att det är en alldeles för begränsad aktivitet från de statliga institutionerna att verka för att föra ut relevant information och kunskap över hela landet.

Sieps (Svenska institutet för europapolitiska studier) är en statlig myndighet med uppdrag att ta fram forskningsbaserade analyser i europapolitiska frågor. Målgruppen är i första hand svenska beslutsfattare på olika nivåer. Arbetet sker i samarbete med svenska och internationella forskare. En snabb genomgång av de seminarier och aktiviteter, drygt 200, som Sieps redovisar på sin hemsida, visar att alla genomförts i Stockholm undantaget någon aktivitet i Bryssel.

Regeringen bör i förordningen med instruktion till Sieps tydliggöra att myndigheten har ett uppdrag att bidra till fördjupad diskussion i samhället i de EU-relaterade frågor som berörs i Sieps publikationer. Denna diskussion måste föras över hela landet, där de lokala beslutsfattarna finns. Rimligt vore att Sieps åläggs att genomföra flertalet av deras seminarier och aktiviteter utanför Stockholm.

Sieps bör också i sin verksamhet mer söka samarbete med olika lokala och regionala samarbetspartners, inom exempelvis det civila samhället. För att också bli mer tillgänglig och tydlig i sin kommunikation bör Sieps dessutom producera huvuddelen av sitt material på lättläst för att nå fler.

 

 

Per Lodenius (C)