Motion till riksdagen
2016/17:3064
av Camilla Waltersson Grönvall m.fl. (M)

Insatser för nyanlända barn och vuxna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lovskola och kollo för nyanlända elever och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kunskapskontroller mellan förberedelseklass och ordinarie klass och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra till Skolverket att kartlägga existerande lärplattformar i svenska för invandrare (sfi) i syfte att utforma en nationell digital lärplattform och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Moderaternas plan för ett starkare Sverige är en mycket viktig del att svensk skola ska stärkas. Ingen ska behöva känna oro för att det kompromissas med kunskapskraven och ambitionerna i skolan när det kommer nya elever och det är krävande tider.

Prioriterad timplan för nyanlända och lovskola

För nyanlända elever i tonåren blir den totala skolgången ofta för kort för att hinna uppnå målen i grundskolans alla sjutton ämnen. Moderaterna föreslår därför att rektor ska ges långtgående befogenheter att för dessa elever prioritera om i timplanen så att målen i första hand nås i de viktigaste basämnena.

För många nyanlända elever som kommer till Sverige i sen ålder, och precis inlett sina studier i svenska i grundskolan, innebär sommarlovet ett långt avbrott i studierna. Moderaterna föreslår därför riktade insatser för mer lärande under sommarlovet, såväl för nyanlända elever som för elever som annars riskerar att inte klara målen. Vi vill att Skolverket ska utreda hur en modell samt rekommendationer för genomförande av en kombinerad sommarskola (lovskola) och kollo för nyanlända kan se ut.

Tydligare kunskapskontroller, kunskapskrav och examinationer i förberedelseklasserna

De flesta nyanlända elever börjar i en förberedelseklass innan de går vidare till en ordinarie klass. Målsättningen ska vara att elever så snart som möjligt kommer in i den ordinarie undervisningen, men det kräver att de har rätt förutsättningar. I dag är det otydligt vilka kunskaper som krävs för att komma vidare. Det vill Moderaterna ändra på. Övergången mellan förberedelseklass och ordinarie klass behöver stärkas.

Den forskning som finns på området visar att lärarkåren är positiv till en relativt snabb övergång till ordinarie klass, men det förutsätter att eleven kan svenska på en tillräckligt god nivå. I en studie uppgav 78 procent av lärarna, som tagit emot nyanlända elever i sina klasser, att eleverna inte var redo att placeras i ordinarie klass.

I dag är det rektors ansvar att kontinuerligt bedöma förutsättningarna för varje elev att övergå till undervisning i ordinarie undervisningsgrupp i olika ämnen. Däremot föreslår inte den lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari 2016 någon formaliserad bedömning för övergången. Moderaterna vill därför utöka ambitionerna genom att införa obligatorisk och formaliserad bedömning med ämnesspecifika kunskapsmål som förtydligar när en elev ska gå vidare till ordinarie undervisning. Moderaterna vill därför att Skolverket dels tar fram underlag för vilka kunskapsmål en elev bör uppnå, dels tar fram examinationer som elever i förberedelseklass ska bli godkända på för att gå vidare till ordinarie klass.

En nationell och digital lärplattform för sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. För att höja kvaliteten och likvärdigheten på utbildningen i svenska för invandrare (sfi) vill vi ge Skolverket i uppdrag att kartlägga existerande lärplattformar i sfi i syfte att utforma en nationell digital lärplattform.

 

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Betty Malmberg (M)

Michael Svensson (M)

Erik Bengtzboe (M)

Maria Stockhaus (M)

Alexandra Anstrell (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Hanif Bali (M)