Motion till riksdagen
2016/17:3062
av Rickard Nordin (C)

Synkroniserade pensionssystem i Norden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att synkronisera pensionssystemen i Norden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De olika skattesystemen och pensionssystemen i Norden är av förklarliga skäl inte likalydande. Det är och kommer inom överskådlig framtid vara nationella regler som styr. Det finns dock ett stort behov av att synkronisera pensionssystemen, eller åtminstone skapa möjlighet att konvertera eller flytta med sin intjänade pension mellan länderna. 

Danmark har ett pensionssystem som kräver att en person ska ha bott eller arbetat i Danmark i 40 år mellan 15 och 65–67 års ålder för att få folkpension. Har personen varit bosatt i Danmark under en kortare tid får man nedsatt pension. Har en person till exempel arbetat eller varit folkbokförd i tio år, utbetalas pensionen som 10/40 av en hel dansk pension. Den som endast jobbat ett par år så rekommenderas det att tjänstepensionen tas ut direkt, eftersom den annars äts upp av årsavgifter. Tas tjänstepensionen ut måste vederbörande då betala 60% i skatt på det beloppet. Norge har ett system där man kan kräva grundpension om man har bott i landet i minst tre år.

För personer, oftast unga, som flyttar mellan länderna, blir det ett stort problem att de inte tjänat in någon pension i unga år, eftersom den till så stor del ligger till grund för den sammanlagda pensionen senare i livet. Det hela riskerar att leda till att skandinaver som bor och verkar i flera nordiska länder under sina arbetsföra år, något vi självklart vill se mer av, får lägre pensioner.

Våra pensionssystem missgynnar alltså dem som lever några år i ett annat skandinaviskt land, skapar värdefulla nätverk och får viktiga kompetenser. Precis tvärt emot vad vi som värnar den nordiska arenan vill se. Det är därför rimligt att Sverige, inom ramen för det nordiska samarbetet, initierar samtal kring hur vi ska kunna synkronisera eller skapa konverteringssystem mellan de olika nordiska pensionssystemen för att göra det möjligt att flytta med intjänad pension.

 

 

Rickard Nordin (C)