Motion till riksdagen
2016/17:3061
av Rickard Nordin (C)

Underliggande risk i PPM-systemet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bedöma underliggande risk i PPM-systemet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagens pensionssystem finns en möjlighet att göra egna investeringsval. PPM-systemet har gjort det möjligt för den som är intresserad och vill vara aktiv med sina pensionsmedel att göra egna val. Det kan exempelvis vara val som handlar om att premiera miljömässighet och etik eller att ta högre eller lägre risk än genomsnittet.

Det finns dock krav på de fonder som är en del av PPM-systemet för att de inte ska ha alltför hög risk. Ett av de kraven handlar om hur många aktier som en fond får vara beroende av. Det får inte finnas alltför få aktier i en fond för att den ska vara godkänd.

Det är visserligen en god och enkel tanke och ett dessutom rimligt krav, men måttet blir ganska trubbigt och slår lite snett ibland. Det finns nämligen fonder som investerar i investmentbolag. De bolagen investerar ju i sin tur i en mängd olika bolag. Det gör att den underliggande risken blir betydligt lägre än i många andra fonder, trots att fonden bara direktinvesterar i ett fåtal bolag. Genom att endast investera i ett fåtal bolag kan fonder också hålla låga avgifter, vilket gynnar spararna. Här finns alltså fonder med låga avgifter och låg risk som inte får chansen i PPM-systemet pga trubbiga regelverk.

Det är ju den verkliga risken som spelar roll och här finns alltså ett problem. Det är den underliggande risken som borde bedömas, inte den synbara risken. Att använda schablonmetoden med ett antal kan vara bra som sållningsgrund, men det bör vara möjligt att få undantag för den regeln för de fonder som uppenbart har en låg risk trots endast ett fåtal direktägda bolag i själva fonden.

 

 

Rickard Nordin (C)