Motion till riksdagen
2016/17:3059
av Rickard Nordin (C)

Personliga besked vid beslut om strandskydd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att strandskyddsärenden ska meddelas personligen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det finns många åsikter om reglerna kring strandskydd. Systemet upplevs ofta för stelbent och skyddar många gånger stränder som inte behöver skydd och upplevs i andra fall inte ha avsedd styrka. Oavsett sakfrågan finns det andra problem med dagens lagstiftning.

Vid anläggande av naturreservat, vägbygge och flera andra samhällsintressen där privat mark tas i anspråk, får markägarna personlig information, men inte när det gäller strandskydd, då räcker det att länsstyrelsen annonserar i en papperstidning.

Att förvänta sig att samtliga medborgare som kan tänkas beröras läser en papperstidning är tveksamt, speciellt som allt mer av tidningsläsarna finns digitalt. Att de som ändå läser i papper skulle attraheras av papperstidningens kungörelser är än mer magstarkt. Det är helt enkelt dags att modernisera metoderna som krävs för att ålägga privat mark med strandskydd.

Den som får strandskydd på sin fastighet måste söka dispens för att bygga något. Ladugård och stall ska gå bra, men den som har en mindre verksamhet behöver pröva om en dispens verkligen behövs.

Vid inrättande av naturreservat, vägbyggen m.m. tar det offentliga privat mark i anspråk. Det kan diskuteras om ersättningarna för expropriation i de fallen är tillräckligt höga, men det finns åtminstone en ersättning. I fallet med strandskydd får markägaren ingen ersättning alls, utan det kostar istället pengar att ansöka om dispenser från strandskyddet.

Att då åtminstone få ett personligt brev när beslut om strandskydd ska tas, det är det minsta som kan krävas av länsstyrelsen.

 

Rickard Nordin (C)