Motion till riksdagen
2016/17:3056
av Solveig Zander (C)

Uppföljning av Lantmäteriets mål att utveckla arbetet och korta handläggningstiderna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp om Lantmäteriets åtgärder för att nå sina mål om kortare handläggningstider har uppfyllts och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den omorganisation som Lantmäteriet genomförde innebär bl a att det i dag finns ett 60-tal kontor i landet. Lantmäteriet är nu en egen myndighet och ligger under Näringsdepartementet. Vissa av kontoren är bemannade bara en dag i veckan. Myndigheten har tre sektioner.

Centraliseringen har givetvis fått effekter bl a på verkets handläggningstider och på kunskapen hos dem som utför mätningar på fältet. Personal som utfört mätningar har brustit i kompetens och man har därför fått göra om mätningarna. Allt detta tar tid och påverkar givetvis handläggningstiderna totalt och det medför stora problem för kunden eller bättre uttryckt den ärendet rör. Det har också blivit svårare att få personliga kontakter med handläggare, något som kan vara nödvändigt i vissa fall. För att kunna göra personliga besök har väntetider ökat.

Det kan inte vara rimligt att man ska vänta i 1 upp till 1,5 år på handläggning av ett ärende som påverkar privat i så hög grad som det gör. Mäklarorganisationerna får till exempel långa ärenden som ska bevakas vilket skapar problem. Köparen får vänta länge på besked om avstyckning och för säljaren låses kapital som i många fall kan ställa till svåra ekonomiska problem.

Den omorganisation som genomförts och som är myndighetens huvudsakliga åtgärd för att nå målen om kortare handläggningstider (kalendertid) till oförändrad kostnad för de sökande fick inte genomslag under 2014.

I utskottets behandling av ärendet förra året framgår att utskottet då liksom motionärerna anser att det är angeläget att Lantmäteriet fattar beslut i frågor om t.ex. tomtavstyckningar inom rimlig tid. ”Som framgår ovan har också Lantmäteriet vidtagit åtgärder för att nå sina mål om kortare handläggningstider. Utskottet förutsätter att Lantmäteriet fortsätter med sitt utvecklingsarbete för att korta handläggningstiderna.”  Så står det också att läsa i betänkandet.

Men skriver utskottet vidare: ”Enligt utskottet utgör det som motionärerna anför inte tillräckliga skäl för riksdagen att ta något initiativ i fråga om en allmän översyn av Lantmäteriets verksamhet.” Självklart är det hög tid att nu följa upp och utvärdera om det blivit något resultat av förändringarna och om man är på rätt väg för att uppnå målet.

Med hänvisning till ovanstående framgår tydligt att det är hög tid att följa upp och utvärdera om Lantmäteriet har uppnått sina mål med utvecklingsarbetet och om att korta handläggningstiderna.

 

 

Solveig Zander (C)