Motion till riksdagen
2016/17:3052
av Solveig Zander och Ola Johansson (båda C)

Definition av bilpool och utredning om momsskattesats


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt tillsätta en snabbutredning för att definiera bilpool och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en snabbutredning om vilken momsskattesats som ska gälla och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det saknas idag en juridisk definition av bilpooler. Det behövs för att kommuner ska kunna avdela dedikerad gatumark till bilpooler. Gatumark i attraktiva lägen behövs för att bilpoolsbranschen ska kunna möta efterfrågan, expandera och finnas där människor vill ha poolplatser. De ska helt enkelt vara lättillgängliga.

Bilpool är ett miljövänligt resande och det är ett problem att det saknas en juridisk definition av vad det innebär. Dessutom beskattas det som en tjänst med 25 procent. Bilpool är med andra ord ett transportmedel som ligger i gränslandet mellan samåkning och kollektivtrafik. Det är hög tid att räta ut frågetecknen så att vi får en tydlig definition.

Bilpooler är en nyckel för ett mer hållbart samhälle. En bilpoolsbil ersätter cirka 30 bilar. Över en bils livstid är den tid bilen står parkerad långt överstigen den tiden bilen faktiskt rullar. I takt med en övergång till en delad ekonomi, tätare städer och en välutbyggd kollektivtrafik blir bilpooler ett mer attraktivt alternativ för många som inte själva vill äga sin bil. Framväxten av bilpooler leder, i sig, till att minska ett antal problem som finns och ökar i städer och större tätorter. Det gäller till exempel trängsel och ett ökat behov av parkeringsplatser. Bilpooler uppnår flera samhällsutmaningar och dessutom bidrar de till att miljö- och klimatmål uppnås. Genom att sänka momsen blir bilpooler ytterligare attraktiva.

Det är viktigt att bilpooler inte straffbeskattas med en högre moms än andra transporter för samåkning. Med tanke på att vi ska försöka få så få skattesatser som möjligt bör detta inrättas i enlighet med kollektivtrafik. Kollektivtrafik, taxi och andra transporter har idag 6 procent moms medan bilpooler har 25 procent.

Flera bilpoolsföretag är nu etablerade i Sverige men efterfrågan ökar långsamt. Omställningen till en hållbar resekedja kan snabbas upp om tjänsten blir billigare, definitionen tydlig och tillgången enkel.

Bilpooler ger kommuner verktyg för att etablera flexibla p-normer och anlägga parkeringsplatser. Det leder i sin tur till billigare bostäder, tystare bostadsområden och lägre utsläpp.

Bilpool måste klargöras både för branschen och för användare som kommuner. Regeringen måste därför skyndsamt tillsätta en snabbutredning med syfte att definiera bilpool samt se över momsskattesatsen.

 

 

Solveig Zander (C)

Ola Johansson (C)