Motion till riksdagen
2016/17:3050
av Per-Ingvar Johnsson och Eskil Erlandsson (båda C)

ROT-avdrag för jordbruksarrendatorers reparationer och om- och tillbyggnader


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av reglerna för ROT-avdrag avseende jordbruksarrendatorers kostnader för reparationer och om- och tillbyggnader på sina bostäder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt skattelagstiftningen kan ROT-avdrag för arbeten på bostäder på lantbruksfastigheter endast medges för den som äger fastigheten.

Det är ofta förekommande att ägare till lantbruksfastigheter, som är utarrenderade, inte är beredda att bekosta reparationer, om- och tillbyggnader på fastighetens bostäder. Men ägarna kan vara beredda att godta att dessa arbeten får utföras om de bekostas av arrendatorn. Detta innebär att några ROT-avdrag varken kan medges för ägaren eller arrendatorn för dessa arbeten

Nuvarande skatteregler missgynnar på ett påtagligt sätt de jordbruksarrendatorer, som på egen bekostnad utför reparationer, om- och tillbyggnader på sina bostäder. Vi anser att denna problematik behöver ses över i en översyn av reglerna för ROT-avdrag.

Vi har noterat att regeringen gjort ändringar av reglerna för ROT-avdrag men att vår redan tidigare år begärda översyn enligt ovan inte beaktats. Vi återkommer därför med vårt krav på en översyn av reglerna, som även omfattar jordbruksarrendatorers möjlighet till ROT-avdrag.

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)

Eskil Erlandsson (C)