Motion till riksdagen
2016/17:3049
av Per-Ingvar Johnsson (C)

Dubbelspår på järnvägssträckan Hässleholm–Kristianstad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av dubbelspår på järnvägssträckan Hässleholm–Kristianstad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den i Sverige hårdast utnyttjade enkelspåriga järnvägssträckan är mellan Hässleholm och Kristianstad. Det höga utnyttjandet beror på den mycket framgångsrika utbyggnaden av Öresundstågtrafik från Karlskrona via Kristianstad till Hässleholm och vidare till Köpenhamn och av Pågatågstrafik från Blekinge via Kristianstad och Hässleholm till Malmö.

Resandeökningen på Öresundstågen och på Pågatågen är mycket hög, men kunde varit ännu högre om inte störningar regelmässigt uppkommit på grund av tågtätheten på sträckan HässleholmKristianstad. Störningarna på grund av kapacitetsbegränsningarna påverkar även trafiken på stambanan Malmö–Stockholm. De framtida behoven av ökad tågtrafik och förbättrad trafikstandard bedöms av Trafikverket inte kunna tillgodoses utan att dubbelspår byggs på sträckan Hässleholm–Kristianstad. En utbyggnad till dubbelspår av järnvägen på sträckan Hässleholm–Kristianstad behöver därför ske snarast.

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)