Motion till riksdagen
2016/17:3041
av Per-Ingvar Johnsson och Anders Åkesson (båda C)

Utlokalisering av verksamheter inom statliga myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utlokalisering av verksamheter inom statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har aviserat att vissa statliga myndigheter helt ska flytta från Stockholm till andra delar av landet. Det är bra. Men för att stärka landets regioner och minska inflyttningstrycket i Stockholm, bör dessutom olika verksamheter och funktioner inom flera statliga myndigheter decentraliseras ut i landet från Stockholm. Vi vill se detta som en nödvändig och angelägen del av den planerade regionreformen.

Både inom Sverige och inom landets regioner pågår en stor omflyttning av befolkningen. Inflyttningen till storstadsområdet Stockholm är mycket omfattande på grund av en stor ökning av arbetstillfällena. Trängselproblemen och bostadsbristen skapar stora problem. Bostadsbristen har lett till mycket höga bostadspriser och boendekostnader. Restiderna till arbetsplatserna inom Stockholmsområdet är långa för många invånare. Samtidigt har stora delar av landet en oförändrad eller minskande befolkning. Där är underlaget för handel, offentlig och privat service ofta minskande på grund av att jobben och med dem invånarna försvunnit.

Som vi ser det har staten ett ansvar att skapa en bättre balans i befolkningsutvecklingen inom landet. En viktig del i detta är hur statliga myndigheter lokaliserar sin verksamhet. Vissa myndigheter har utlokaliserats. Men samtidigt har flera myndigheter, som haft en i landet spridd verksamhet, gjort omlokaliseringar och försvunnit från många orter.

Vi anser att det finns goda förutsättningar att lokalisera ut olika funktioner och verksamheter inom flera stora statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet i samband med den planerade regionreformen. Staten kan på detta sätt bidra till en bättre balans inom landet, som är till nytta för både Stockholm och landet i övrigt.

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)

Anders Åkesson (C)